AMSTERDAM - Het eendaagse Amsterdams Buurtfilmfestival toont veertig films die gemaakt zijn ‘in de haarvaten van de stad’, zoals de bedenker Kibret Mekonnen het uitdrukt. De vertoningsdag in de OBA-Oosterdok op 14 december kende een aanloop in vier wijken. Het ABFF heeft daar Labs georganiseerd om makers professioneel bij te staan. Maar liefst een kwart van de inzendingen komt van deelnemers uit de workshops. Dit jaar zijn de jongste en de oudste inzender respectievelijk 10 en 75 jaar oud.

Maar dit festival is kennelijk ook een goedbegrepen kans voor andere filmmakers. Veel journalistieke of artistieke films bereiken nooit een groot scherm met 250 toeschouwers. In drie eerdere edities heeft het festival bewezen te kunnen inspireren. Want driekwart van de inzendingen komt rechtstreeks uit de buurten.

Het ABFF biedt een ontmoeting van publiek en filmmakers, gefilmde personen en een kritische jury. Maar het is meer dan een onderonsje. Het gemeentebestuur heeft wethouder Rutger Groot Wassink afgevaardigd voor een woordje bij het programma en Chris Keulemans is één van de gespreksleider.

Organisatie: ABFF is een project van stichting AIMIRO. Voorproefjes van films staan op facebook/abffnl . Er zijn tickets per onderdeel van 50 minuten en voor de hele dag.