AMSTERDAM - Koning Oedipus is de perfecte tragedie. In het spoor van vele voorgangers regisseert Robert Icke - die eerder in Londen op schitterende wijze de Oresteia herschreef - een hedendaagse, vrije bewerking van eigen hand. Oedipus gaat op zondag 8 april in première in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Het is de avond van de verkiezingen. De stemmen worden geteld. Oedipus (Hans Kesting) staat op het punt een gigantische overwinning te boeken. De ambities zijn groot. Langzamerhand komt hij echter tot de ontdekking dat zijn verleden heel anders is dan hij altijd heeft gedacht. Wie kijkt onbewogen toe als iemand zijn eigen ondergang tegemoet gaat? Oedipus zit vol verrassende wendingen die de afwikkeling tot een bloedstollende thriller maken.

'Van meet af aan zijn zowel publiek als kunstenaars gefascineerd door Oedipus: het verhaal van een man die in zijn succes limieten overschreed om vervolgens tot de ontdekking te komen dat hij daarbij over de meest fundamentele grenzen was heen gegaan. Iedereen maakt weleens een fout. Iedereen wijkt af van het plan. Maar wat doen we als onze fouten al eerder zijn begaan? Wat als die fouten het plan zijn? Wat als die fouten niet ongedaan kunnen worden gemaakt? Hoe kunnen we onszelf genoeg doorzien om te stoppen voor het te laat is? Hoe kunnen we onszelf ooit goed genoeg kennen?' - Robert Icke