AMSTERDAM- De Nieuwe Kerk Amsterdam opent op zaterdag 5 oktober 2019 De Grote Suriname-tentoonstelling, die het meeslepende epos vertelt van het land en zijn bewoners met zeer verschillende achtergronden. Een verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis van het land bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Van zeldzame oude voorwerpen tot en met hedendaagse kunst.


Een aantal bijzondere bruiklenen komt voor het eerst naar Nederland, zoals een precolumbiaans stenen masker, een spectaculaire vondst die in 2000 in het oosten van Suriname werd gedaan. Het moet ongeveer duizend jaar oud zijn. Dergelijke maskers gebruikten oorspronkelijke bewoners van Suriname in ceremoniële optredens als geest of godheid. Bijzonder zijn eveneens vondsten die op voormalige plantageterreinen werden gedaan, zoals een brandmerk en een kromboei, waar in de achttiende eeuw slaafgemaakten mee werden gemerkt en gestraft.


Ook voor het eerst in Nederland is een aantal historische documenten uit het Surinaams Archief, zoals immigratiekaarten van contractarbeiders uit India en Java. Verder zal de Onafhankelijkheidsverklaring uit 1975 te zien zijn, net als het galajapon dat prinses Beatrix droeg tijdens de Onafhankelijkheidsceremonie. De in totaal meer dan driehonderd objecten komen uit tientallen musea en privécollecties in Suriname en Nederland, waaronder het Surinaams Museum, de Koninklijke Verzamelingen en het Tropenmuseum, dat met ruim honderd objecten ruimhartig bijdraagt aan de tentoonstelling.

Persoonlijke verhalen
De bewoners van Suriname laten letterlijk hun stem horen, in gefilmde interviews en als audiogids in de tentoonstelling. Zij vertellen over verrassende aspecten van Suriname, over hun familiegeschiedenis en over het veelkleurige culturele leven. Bekende historische momenten komen zo naast persoonlijke verhalen, in een tentoonstelling als een meerstemmige biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika. Te zien tot en met 2 februari 2020.
De Grote Suriname-fotowedstrijd
In het kader van deze tentoonstelling organiseert De Nieuwe Kerk De Grote Suriname-fotowedstrijd, waaraan het publiek kan meedoen door een eigen herinnering, beeld of beleving van Suriname te delen. De winnende foto – te kiezen door een gerenommeerde vakjury – krijgt een plaats in de tentoonstelling en wordt een van de campagnebeelden. Elke maand wordt er een nieuwe winnaar gekozen en aan de tentoonstelling toegevoegd. Inzendingen kunnen worden ge-upload op de website van De Nieuwe Kerk, nieuwekerk.nl.

Samenwerking

De tentoonstellingsmakers van De Nieuwe Kerk werken niet alleen nauw samen met een veelheid aan musea, archieven, verzamelaars en kunstenaars in Suriname en Nederland. Er zijn tal van prominenten die zich inzetten als ambassadeur van deze tentoonstelling. Van schrijvers, historici en artiesten tot tv-persoonlijkheden, algemeen geïnteresseerden en betrokken jongeren. Met organisaties als Kwaku Summer Festival, Stichting Julius Leeft! en Stichting Johan Ferrier Fonds worden gezamenlijke activiteiten opgezet. En deze lijst is nog groeiende.

Meer Suriname in Amsterdam

Naast De Grote Suriname-tentoonstelling is het thema Suriname prominent in Amsterdam aanwezig, voor zowel volwassenen als kinderen. Museum Van Loon opent op 5 oktober Aan de Surinaamse grachten, over de betrokkenheid van de familie Van Loon met de WIC en Suriname in de achttiende en negentiende eeuw. Op 10 oktober opent Sabi Suriname, de tentoonstelling in het Tropenmuseum.

Aanleiding

Directe aanleiding voor de tentoonstelling is de 45ste verjaardag van het onafhankelijke Suriname in 2020. De geschiedenis van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs, terwijl beide landen een eeuwenlange historie delen. Daaruit ontstond de ambitie om het land, zijn bewoners en zijn geschiedenis, met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Aandacht die het land verdient. In een tentoonstelling die, net als het land zelf, veelzijdig en kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.