AMSTERDAM - Samen met vriendin Eva Duijvestein (40) speelt ze de levenslustige voorstelling dood en zo in Theater Bellevue in Amsterdam op 14, 15 en 16 november.

Actrice Annemarie Prins wordt op zondag 26 november 85 jaar. Haar verjaardag valt middenin de tournee van dood en zo, de voorstelling waarmee ze momenteel samen met haar goede vriendin Eva Duijvestein langs de Nederlandse theaters reist. In het stuk, een coproductie van het Noord Nederlands Toneel en Het Station (Jan Jaap van der Wal), begluren Prins en Duijvestein de dood vanuit verschillende hoeken. In regie van Hendrik Aerts spat de levenslust en het speelplezier van het toneel. Het leeftijdsverschil tussen de twee actrices blijft echter steeds zichtbaar, en de waarschijnlijkheid van het verlies evenzeer.

“Dit is waarschijnlijk de eerste en de laatste voorstelling die we samen maken.” (Eva Duijvestein)

Gruwelen van de geraniums

Annemarie Prins (bekend van o.a. Oud Geld, Annie M.G. en Hendrik Groen, dat momenteel te zien is bij Omroep Max) heeft als actrice en regisseur ruim 55 jaar ervaring. Vier jaar geleden kreeg ze te horen dat longkanker had. “Dat is het dan, dacht ik. En omdat ik theatermaker ben, wou ik daar een productie over maken”, aldus Prins. Duijvestein (bekend van Meiden van de Wit, de Co-assistent en Weemoedt) vult aan: “Annemarie leeft voor spelen, theater maken. Als ze geen theater maakt, heeft ze niet het gevoel dat ze leeft.” Op basis van opgetekende gesprekken tussen Prins en Duijvestein – die ondanks hun leeftijdsverschil een hechte vriendschap hebben buiten het toneel - schreef Sophie Kassies een soms rauwe en vaak lichte tekst. De repetities voor de voorstelling vielen Prins zwaar, vertelde ze onlangs aan Trouw: “Na afloop was ik totaal uitgevloerd. Ik moet leren dat ik niet alles meer kan, maar gelukkig zit ik niet achter de geraniums, dat vind ik een gruwelijk toekomstbeeld.”

“een les in bescheidenheid”

Tijdens het maakproces werden de actrices ondersteund door regisseur Hendrik Aerts. Hij behoort als acteur en regisseur tot het vast ensemble van het Noord Nederlands Toneel. Voor hem is het bijzonder om met Prins te werken omdat zij zelf ook regisseur is. Aerts: “Van Annemarie leer ik veel, al gaat dat voor een groot deel onbewust. Het lijkt een les in bescheidenheid. Ik wil graag wat bij haar afkijken. Hoe zij het draagt, daar kijk ik met veel ontzag naar. Ik denk dat de mensen daar ook een beetje voor komen kijken, om wat van haar af te kijken. En ik heb de wens – misschien een beetje een ijdel verlangen – dat deze voorstelling mij zal leren een beetje minder bang te zijn voor de dood. Moed. Dat leer ík van Annemarie.”

Tournee t/m 22 december

dood en zo ging op 27 oktober in première in Theater de Machinefabriek in Groningen en tourt tot 22 december langs de kleine zalen van het land. De voorstelling is op 14, 15 en 16 november te zien in Theater Bellevue in Amsterdam. Alle tourdata zijn te vinden op www.nnt.nl/doodenzo.