AMSTERDAM - De jaarlijks terugkerende Amsterdamse lentesneeuw - honderdduizenden iepenzaadjes die door de hele stad dwarrelen - vormde de inspiratie voor het gelijknamige project van kunstenaar Beppe Kessler, waarin zij de zaadjes verwerkte in sieraden. De ‘iepensieraden’ zijn vanaf april 2019 te zien in tentoonstellingen op verschillende locaties in Amsterdam - Galerie Rob Koudijs, Museum Amsterdam Noord en winkel Stadshout. In november 2019 reist het project ook naar het CODA Museum in Apeldoorn.

Zoveel mensen, zoveel zaadjes
Met zo’n 75.000 iepen -55 verschillende soorten- is Amsterdam met recht de iepenhoofdstad van de wereld. Elk neerdalend iepenzaadje heeft net een andere vorm, andere kleur, andere grootte: van het kleine, jonge en groene zaadje via het grotere rijpe en volgroeide, volwassen zaadje tot het oude gerimpelde zaadje, met alles wat daartussen zit. Ze zijn ongeveer hetzelfde maar nooit gelijk - net als de inwoners van Amsterdam.

Ze wegen niets, hooguit 10 mg. Dit kleine, nietige, en soms irritatie-opwekkende zaadje bewaren en tot een bijzonder en betaalbaar sieraad verwerken: dát is de uitdaging die Beppe Kessler zichzelf stelde. Het resulteerde in een collectie sieraden, waaronder de iepenpinbroche: een editie van 50 draagbare iepenzaadjes, gekoesterd als symbool van Amsterdam; een ode aan de stad.

Over Beppe Kessler
Beppe Kessler (1952, Amsterdam) is een sieradenmaker die schildert en een schilder die sieraden maakt. Haar handschrift kenmerkt zich door het gebruik en de combinatie van alledaagse materialen.

Kessler’s werk is veelvuldig nationaal en internationaal geëxposeerd, met solotentoonstellingen in Berlijn, Wenen, Frankfurt, Padua, Lissabon, Stockholm, Bangkok en Washington. Zij werd elf keer eerder geselecteerd voor de jaarlijkse, internationale sieradententoonstelling Schmuck in München. Tweemaal ontving zij hier de prestigieuze Herbert Hoffman Prijs. Haar werk is opgenomen in de collecties van verschillende musea in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam. Er zijn meerdere publicaties over haar werk verschenen, waaronder Beppe Kessler - paintings and jewellery (2 boeken, 2010) en onderweg (2016).

Beppe Kessler woont en werkt in Amsterdam.
beppekessler.nl

Locaties en data:
10 april - 25 mei 2019
Opening: zaterdag 6 april, 17:00
Tentoonstelling plenty of nothing
Galerie Rob Koudijs

Adres: Elandsgracht 12
1016 TV Amsterdam
Open: woe t/m zat 12.00 - 17.00
www.galerierobkoudijs.nl

18 april - 28 april 2019
Tentoonstelling lentesneeuw Museum Amsterdam Noord

Adres: Zamenhofstraat 28A
1022 AD Amsterdam
Open: don t/m zon, 13:00 - 17:00
www.museumamsterdamnoord.nl