AMSTERDAM - Het vierstemmige koor Slavuj geeft op donderdagavond 7 april een benefietconcert ten bate van de slachtoffer van de oorlog in Oekraïne. De opbrengsten gaan naar Giro555.


Op het programma staan die avond Oekraïense volksliederen. Ze gaan meestal over het leven van alledag, met z’n treurnissen en blijdschappen. Vaak zijn ze melancholisch: over een leven dat voorbij is of waar juist naar verlangd wordt.

De schoonheid van deze liederen overstijgt de actualiteit in Oekraïne en bieden troost bij het verwerken van de verschrikkingen in dat land. Toch zijn sommige van die liederen niet van politieke betekenis ontbloot. Neem het prachtige lied Hey, plyve kacha (over over een gesprek tussen moeder en zoon die opgeroepen wordt voor het leger)<1/> dat massaal werd gezongen op het Maidanplein in Kiev, bij de democratisering in 2014. Die wetenschap maakt het repeteren van en het luisteren naar deze liederen soms tot een aangrijpende gebeurtenis.

Het Amsterdamse koor Slavuj zingt al meer dan 30 jaar volksliederen uit het Slavisch taalgebied. De laatste jaren zijn steeds meer zangers van het koor afkomstig uit die gebieden. Het koor staat onder leiding van Ivo Boswijk. Zijn arrangementen worden regelmatig geprezen in de landen van herkomst van deze liederen.

Benefietconcert, donderdag 7 april in de Engelse Kerk in het Begijnhof in Amsterdam. Aanvang 20.15 uur. Toegang €15, meer mag natuurlijk ook. Reserveren via reserveren@slavuj.nl