AMSTERDAM - Vervang je ex door een pop. Het idee van een liefdesrelatie tussen mens en object wordt steeds aannemelijker in een tijd waarin het onderscheid tussen mens en machine langzaam verdwijnt. Regisseur Ulrike Quade is gefascineerd door deze ontwikkeling.


Daarom maakte zij in 2015 MANIACS, over de relatie van een man met zijn levensechte real doll. Nu laat ze zich inspireren door het waargebeurde verhaal van kunstenaar Oskar Kokoschka. Hij maakte een pop van zijn ex-geliefde Alma Mahler. Om te ontdekken wat hem hiertoe dreef dompelt Quade zich samen met schrijver Hannah van Wieringen onder in de stormachtige affaire van het kunstenaarskoppel. Resultaat hiervan is Mahler & Kokoschka. Deze beeldend theatervoorstelling gaat in première op 31 maart 2018 en is een maand lang te zien in Theater Bellevue in Amsterdam.

Over Mahler & Kokoschka
Volgens Quade en Van Wieringen begint het bij Alma Mahler. Mahler wil niets liever dan aanbeden worden, de ultieme muze zijn. In de hopeloos verliefde Oskar Kokoschka vindt ze een gewillig slachtoffer. Als zij hem verlaat, blijft hij met een overdosis aan liefde en zonder muze over. In een wanhopige poging haar terug te krijgen laat hij een pop van haar maken. Vanuit dit idee wordt voor Mahler & Kokoschka de theaterzaal om tot kerk omgebouwd, met een extravagant altaar voor Alma. In een overdaad aan spiegels wordt ze eindeloos gereflecteerd. In deze setting, bijna als in het hoofd van Kokoschka, ervaart het publiek wat een hopeloos intense liefde met een mens kan doen. Mahler & Kokoschka is een coproductie van Ulrike Quade Company en Bellevue Lunchtheater. Met Aafke Buringh als Alma Mahler en Marijn Klaver als Oskar Kokoschka.

Ulrike Quade Company
Het beeldend theater van Ulrike Quade Company is een combinatie van beeldhouwwerk, dans, performance, taal en muziek. Naast Mahler & Kokoschka speelt Ulrike Quade Company op dit moment de internationale succesvoorstelling Coco Chanel i.s.m. Jo Strømgen Kompani en muziektheatervoorstelling DIDO DIDO i.s.m. Nicole Beutler | NBprojects en Silbersee. Voor meer informatie, bezoek: www.ulrikequade.nl.

Bellevue Lunchtheater & Hannah van Wieringen
Het Lunchtheater is een springplank voor nieuw, debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten. De voorstellingen worden om 12.30 uur gespeeld in de Paloni Zaal van Theater Bellevue. Hannah van Wieringen schrijft, vertaalt en bewerkt toneel, proza en poëzie. www.theaterbellevue.nl - www.hannahvanwieringen.nl

Beeldend concept en regie Ulrike Quade tekst Hannah van Wieringen spel Aafke Buringh, Marijn Klaver dramaturgie Thomas Lamers scenografie Ruben Wijnstok lichtontwerp Floriaan Ganzevoort muziek Strijbos & Van Rijswijk regieassistent Suze van Miltenburg ontwerp en bouw poppen Ulrike Quade, Pluck Venema siliconen bewerking Sanne Visscher 3D print Local Makers

Speeldata: 27 maart t/m 22 april 2018, 12:30 uur (m.u.v. zo/ma)
Première: zaterdag 31 maart, 12:30 uur (aanmelden voor vrijdag 23 maart)
Locatie: Theater Bellevue, Amsterdam
Meer informatie en kaarten: www.theaterbellevue.nl