AMSTERDAM - Het Amsterdamse DeLaMar is een samenwerking aangegaan met Sismo Stories & Perfomances: een theaterproducent die nieuw geschreven theaterteksten promoot en voorstellingen van hoge kwaliteit vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland haalt. Het bekroonde toneelstuk Old Bridge is de eerste titel die dankzij deze samenwerking in DeLaMar te zien zal zijn. Van 21 t/m 30 januari zal de originele Britse cast deze epische vertelling over liefde tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië hier opvoeren, direct na de wereldpremière in Londen.

Sismo Stories & Performances is een nieuwkomer in de theaterwereld, die zich vooral richt op het ondersteunen van nieuw geschreven theater met sterke, actuele en relevante thema's. In Engeland bestaat er een lange traditie op dit gebied en daarom is ervoor gekozen om Old Bridge van Igor Memic naar Nederland te halen: het stuk is een prachtig voorbeeld van de door tekst gedreven theatervorm waar het Britse theater bekend om staat. Daarnaast is de voorstelling in een tijd waarin overheden worstelen met de vraag of ze moeten ingrijpen terwijl mensen worden geteisterd door oorlog, bijzonder relevant.

Het script van Old Bridge won in 2020 de Papatango prijs voor best geschreven stuk; de belangrijkste toneelschrijfprijs in het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn eerdere winnaars van deze prijs samenwerkingen aangegaan met de Royal Shakespeare Company, the National Theatre, BBC en HBO, en sleepten ze o.a. BAFTA's en Royal National Theatre awards in de wacht. DeLaMar kijkt er ontzettend naar uit om dit bekroonde Britse toneelstuk in hun Amsterdamse theater op te voeren. "Ik ben heel trots deze indringende voorstelling te kunnen presenteren aan ons publiek", aldus directeur Andreas Fleischmann. "Met Old Bridge brengen wij het nieuwste wat het Londense theater te bieden heeft."

Over Old Bridge

"One day all you care about is music, fashion, and boys. The next day there's no food. Piece by piece your world starts to change so you change with it." In het Joegoslavische Mostar van 1988 springt Mili, een jongen van buiten het dorp, vanaf de beroemde Oude Brug het water in. Mina ziet hem vallen en valt ook, maar dan voor hem. Vier jaar later is het inmiddels Bosnische Mostar veranderd in een oorlogsgebied en beseffen de twee twintigers dat hun leven en dat van hun vrienden nooit meer hetzelfde zal zijn.De voorstelling wordt volledig in het Engels gespeeld.