AMSTERDAM - Zes dichters uit Amsterdam-Noord hebben een gedicht geschreven bij hun lievelingsfilm. Hun teksten hangen ingelijst achter de ramen van het filmmuseum, aan de noordzijde van het gebouw. De posters maken deel uit van de viering van het 75-jarig bestaan van Eye Filmmuseum; de dichters werden uitgenodigd door Granate, de stichting die het werk van biculturele dichters en -filmmakers onder de aandacht brengt.

Beeldspraak, Eye Filmmuseum, noordzijde. Zie: eyefilm.nl/beeldspraak en https://granate.nl/beeldspraak/eye.

In samenwerking met Eye benaderde Granate zes dichters uit Amsterdam-Noord met de vraag of ze een tekst wilden schrijven bij een still uit hun lievelingsfilm. Het resultaat bestaat uit zes tekstposters, waarin de poëzie film tot leven wekt. Voorbijgangers kunnen even stilstaan bij films die ze herkennen of zich verwonderen over films waarvan ze nog nooit hebben gehoord.

De zes dichters zijn Floor Buschenhenke, Ibrahim Selman, Laurine Verweijen, Omar Dahmani, Robin Block en Sjaan Flikweert. Zij kozen een film waarmee ze een speciale band hebben en die ook belangrijk is geweest voor de collectie- en vertoningsgeschiedenis van het filmmuseum.

De gedichten achter de ramen nemen je mee in de verbeelding van de woordkunstenaars. Ze fantaseren over wat ze on screen hebben gezien, gaan aan de haal met de personages, verbinden films met de wereld buiten het theater en vinden woorden voor wat de kijker slechts voelde.

De zes dichters zijn nog niet heel bekend, maar laten volop van zich horen als rapper, spoken word-artiest, performancekunstenaar, theatermaker, stand-up comedian, danser of filmmaker.

De dichters en hun films:
Floor Buschenhenke: Homo sapiens (Nikolaus Geyrhalter, 2016)
Ibrahim Selman: Meshes of the Afternoon (Maya Deren, Alexander Hammid, 1943)
Laurine Verweijen: Beau travail (Claire Denis, 1999)
Omar Dahmani: Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979)
Robin Block: Do the Right Thing (Spike Lee, 1979)
Sjaan Flikweert: 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)

Voor meer informatie over deelnemers, klik hier.

Stichting Granate
Granate organiseert grote en kleine film- en poëzieprojecten voor op het podium, op papier, in de openbare ruimte of online. Granate ziet de stad als haar doek en is er voor iedereen, van welke achtergrond, kleur en overtuiging je maar kunt bedenken.

www.granate.nl