AMSTERDAM - Barokorkest Concerto d'Amsterdam brengt dit jaar rond Bevrijdingsdag een feestelijk programma met drie soloconcerten. Tijdens deze gloedvolle concerten Feest! Met Bach, Bach en Telemann presenteert het orkest o.l.v. Stefano Rossi de donkere en geheimzinnige Suite in a kl.t. BWV 1067 van J.S. Bach, de ontroerende dialoog tussen viool en fluit in Telemanns Concert in e en het uitbundige en stormachtige celloconcert van Carl Philipp Emanuel Bach. De concerten vinden plaats op 5 mei in Bergen N.H. en 7 mei in Amsterdam.

De drie componisten in het programma kenden elkaar allemaal: Telemann was peetvader van J.S. Bach's zoon Carl Philipp Emanuel. Toch componeerden zij drie heel verschillende werken; een teken dat de muzieksmaak in die tijd volop in beweging was. De Suite in a kl.t. BWV 1067 voor soloviool en strijkers van J.S. Bach is geen soloconcert pur sang, maar een voorloper van de veel bekendere Suite in b kl.t. voor fluit en orkest. Door de lagere ligging en de meer ‘versmeltende’ klank van de soloviool klinkt het anders, duisterder, dan de fluitversie. Het Concert voor viool, fluit en strijkers in e TWV 52:e3 van Telemann is een instrumentaal feest in Italiaanse stijl dat soms doet denken aan een opera-aria voor twee geliefden. Het Concert voor cello en strijkorkest Wq 172 van Carl Philipp Emanuel Bach is typisch ‘Sturm und Drang’, en wijst - gecomponeerd drie jaar voor Mozarts geboorte - al vooruit naar de lichtere en meer dynamische muziek van de Klassieke periode.

Concerto d’Amsterdam – onder leiding van Stefano Rossi – brengt de concerten rond Bevrijdingsdag 2017 en geeft ze een feestelijk tintje. Tijdens het concert wordt er uitleg gegeven over de muziek en de tijd waarin deze gecomponeerd is. Het programma duurt ongeveer een uur. Na afloop kan het publiek onder het genot van een aangeboden drankje met de musici in gesprek gaan.

Uitvoerenden

Concerto d’Amsterdam o.l.v. Stefano Rossi. De solisten zijn Marion Moonen (flauto traverso), Stefano Rossi (viool) en Albert Brüggen (cello)

Programma 

J.S. Bach - Suite in a kl.t. BWV 1067 (versie voor strijkers)

G.Ph. Telemann - Concert voor fluit, viool en strijkers TWV 52: e3

C.P.E. Bach - Concert voor cello en strijkorkest Wq 172 in A gr.t.


Data, plaatsen, prijzen

5 mei 2017 20.00 uur Ruïnekerk, Raadhuisstraat 1, Bergen N.H. € 20 / € 15 (red 25- en 65+)

7 mei 2017 15.15 uur Waalse Kerk, Walenpleintje 159, Amsterdam € 20 / € 15 (red 25- en 65+)