AMSTERDAM - Gisteravond presenteerden tijdens de opening van de nieuwe reeks Badlands - Meet the new generation of filmmakers, gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-filmprogrammeur Ronald Simons nieuw Nederlands filmtalent: Lenina Ungari, Daniël Ernst, Rossella Nisio, Jemima de Jonge, Festus Toll, C.T.H. Fransen, Kevin Osepa, Aisha Madu, Emma Branderhorst, Vincent Tilanus en Daniël Kolf. Deze opening was de aftrap met zes speciale avonden waarop nieuwe makers uitgebreid van zich laten horen. Na september gaat Badlands door als een tweemaandelijkse serie.

Badlands – Meet the New Generation of Filmmakers, Eye Filmmuseum, vanaf 4 september 2021. Openingsavond 2 september, 20.30. Zie eyefilm.nl/badlands

Wie bepaalt het filmlandschap van de toekomst? Welke verhalen zullen worden verteld en in welke vorm? In september viert Eye de toekomst van de Nederlandse film met een selectie van elf talentvolle filmmakers in de eerste jaren van hun carrière, werkend vanuit verschillende disciplines en diverse achtergronden. Wat hen bindt: een eigen signatuur en een unieke artistieke visie op film als kunstvorm: verhalen, kortom, die nog niet zijn verteld.

Badlands-avonden: opbouw
De elf filmmakers die in september in Eye hun opwachting maken, worden aan de tand gevoeld door moderatoren – ieder apart – Noa Johannes (filmjournalist VPRO Cinema) en Marian Cousijn (kunsthistoricus, curator).

Tijdens de avonden tonen de talenten, aan de hand van eigen werk en fragmenten van inspirerende makers, hun artistieke en maatschappelijke visie en verduidelijken ze persoonlijke drijfveren. Waar dromen ze van? Wie inspireert hen en wat zouden ze graag anders zien? En hoe verbeelden nieuwe talenten brandende kwesties die spelen in hun eigen leven? Tijd om persoonlijke ervaringen te delen.

Per avond presenteert Eye twee talenten; vaak zijn het makers die met gedeelde thema's werken – zoals representatie, het zoeken naar identiteit en het bouwen van werelden – maar daaraan op geheel eigen manier uitdrukking geven. Ook gaan de talenten in gesprek met een zelfgekozen inspirator: een professional uit het filmvak die zij live prangende vragen mogen stellen. Zoals onder andere Ivan Barbosa, Morgan Knibbe, Peter Greenaway en producent Laurette Schillings.

Tenslotte presenteren de talenten gezamenlijk hun keuzefilm, die altijd een debuutfilm is van een belangrijke maker.

Badlands: Rossella, Daniël en Jemima
4 september, 19.15 + keuzefilm (21.15)

Een avond met makers van diverse kunstacademies: onderdompeling in de wereld van de experimentele film, video en VR. Rossella Nisio studeerde af aan Piet Zwart Institute; ze is de winnaar van Research Labs Eye Filmmuseum en ontving een Emerging Talent Stipendium van het Mondriaan Fonds. Daniël Ernst studeerde af aan de HKU, won een Gouden Kalf met zijn VR-productie Die Fernweh Oper, en pioniert sinds 2013 met virtual reality-ervaringen. Jemima de Jonge studeert aan de KABK; ze werkt met maquettes, minicamera's en props, waarmee ze een totaal nieuwe, volstrekt originele wereld optuigt. Presentatie: Marian Cousijn, keuzefilm: Pi (1998).

Badlands: Festus & C.T.H. Fransen
9 september 19.15 + keuzefilm (21.15)

Festus Toll studeerde in 2017 af aan de AKV St. Joost met We Will Maintain, een film die hij beschrijft als 'een persoonlijke documentaire over mijn familie, mijn afkomst en de Nederlandse samenleving'. C.T.H. Fransen demonstreert met haar afstudeerfilm De eenzame eenheid (Gerrit Rietveld Academie) haar unieke positie als experimenteel filmmaker. Ivan Barbosa en Peter Greenaway schuiven aan als inspiratoren. Presentatie: Noa Johannes, keuzefilm: The Falls (1980).

Badlands: Lenina & Kevin
12 september 19.15 + keuzefilm (21.15)

Lenina Ungari is als scenarioschrijver altijd op zoek naar de betekenis van locaties. Ze schreef mee aan diverse projecten, waaronder het voor een Gouden Kalf genomineerde tv-drama De hoer en het meisje. Kevin Osepa is beeldend kunstenaar en werkt op het snijvlak van film en fotografie. Hij is geboren en getogen in Curaçao en is nu gevestigd in Nederland; in zijn werk onderzoekt hij de Afro-Caribische identiteit in een postkoloniale wereld. Presentatie: Noa Johannes, keuzefilm: Gummo (1997).

Badlands: Aisha & Emma
18 september, 19.15 + keuzefilm (21.15)

De Nederlands-Nigeriaanse Aisha Madu, illustrator en animatieregisseur, studeerde in 2014 af aan de HKU met de korte animatieserie Bodily Dysfunctions. Ze won de VPRO Dorst Pitch en maakte de animatieserie Schroom. Emma Branderhorst studeerde in 2019 af aan de HKU en regisseerde de korte film Femme (2017). Haar volgende korte film, Onderhuids (2019), werd geselecteerd voor de Berlinale Generation 2020; Branderhorst won ook een NFF Wildcard. Haar nieuwe film Vlekkeloos gaat in premiere tijdens de komende editie van het NFF. Presentatie: Noa Johannes, keuzefilm: Papicha (2019).

Badlands: Vincent & Daniël
21 september, 19.15 + keuzefilm (21.15)

Vincent Tilanus studeerde in Denemarken af aan The European Film College met de afstudeerfilm Disingenuous (2014). Tilanus experimenteerde met poëtische vertelvormen (Windkracht, 2016) en een rauw-documentaire vertelstijl (JUNKSKE, 2017). De in Suriname geboren Daniël Kolf kwam in 2015 naar Nederland en volgde theateropleidingen in Arnhem en Amsterdam. Hij kreeg grote bekendheid door zijn rol in De Libi (2019, Shady El Hamus) en zijn optreden in de tv-serie Mocro Maffia (2018). Kolf is te zien in het theaterstuk De Gliphoeve (Orkater) en speelt de hoofdrol in Shady El Hamus' Netflixfilm Forever Rich (2021). Maarten Heijmans schuift aan als inspirator. Presentatie: Noa Johannes, keuzefilm: Boyz n the Hood (1991).