AMSTERDAM - Na vier musici krijgt nu een componist een wildcard van het Muziekgebouw, de Australische Kate Moore (1979). Vanavond, donderdag 20 september, vindt het eerste van vier concerten plaats in de serie Zielsverwanten 18/19. Niet alleen haar eigen composities zijn hierin te horen, ook door Moore bewonderde componisten en musici krijgen van haar een podium. Moore - die vorig jaar als eerste vrouw de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor componisten ontving - laat een uniek geluid horen.

Kate Moore studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en behaalde een doctorstitel aan het Conservatorium van Sydney. Haar werk is uitgevoerd in Carnegie Hall, Sydney Opera House en het Concertgebouw te Amsterdam en op belangrijke festivals zoals het Holland Festival en het filmfestival van Sydney. Ze werkte met ensembles als het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Slagwerk Den Haag, Amsterdam Sinfonietta, Nieuw Ensemble, Alarm Will Sound, Bang on a Can All-Stars, Calder Quartet, Offspring en Asko|Schönberg.

Melodieuze muziek met een diepere laag
De muziek van Moore is altijd intrigerend. Melodieus, transparant, vol bezieling en met een diepere laag van textuur en kleur. Het organische en het natuurlijke zijn belangrijke inspiratiebronnen voor Moore. De onderlinge verbondenheid van alle leven duikt steeds op als thema in haar werk. Moore zegt hier zelf over: ‘Ik hoor muziek in de natuur. In mijn werk probeer ik die muziek te vangen in een organische interactie van klanken. Ik hoop dat mijn muziek de luisteraar meezuigt in een stroom van klank.’

De concertreeks Zielsverwanten opent deze week op donderdag 20 september met het concert The Night of the Tarantula door Moore's eigen Herz Ensemble. Moore liet zich inspireren door de tarantella, een Zuid-Italiaanse dans om het gif van een spinnenbeet uit te zweten. Maar ze ging ook te rade bij het werk van de eigenzinnige Franse kunstenaar Louise Bourgeois, die reusachtige spinnensculpturen maakte.

Voor Amsterdam Sinfonietta en Harriet Krijgh schreef Kate Moore een nieuw werk voor vier cello's en schaduwstrijkers getiteld Arc en ciel. Dit werk klinkt op 3 november 2018 in een concertprogramma waarin ook werken van Moore's leermeester Louis Andriessen en de Amerikaanse componist David Lang worden uitgevoerd.

In het concert x gen x op 7 februari 2019 presenteert Kate Moore werk van componisten waar zij zich nauw mee verbonden voelt. Generatiegenoten die net als zij hun geboortegrond hebben verlaten om elders hun creatieve stem te vinden.

Tijdens het laatste concert van de serie op 3 april 2019 brengt ensemble Asko|Schönberg de wereldpremière van Space Junk van Kate Moore. In dit werk gebruikt Moore instrumenten gemaakt met water en porselein om een milieuramp in de ruimte te verklanken en tegelijkertijd een spannend verhaal te vertellen.