AMSTERDAM - De grootste levende Nederlandse componist Louis Andriessen wordt in juni 2019 tachtig jaar. Het Muziekgebouw wijdt daarom van donderdag 23 t/m zondag 26 mei een vierdaags festival aan zijn invloedrijke werk en leven. In bijzijn van de componist zelf, boezemvrienden als Reinbert de Leeuw en verschillende oud-studenten zoals Martijn Padding en Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, komen alle aspecten van Andriessens kunstenaarschap voorbij.

Met werken als De Staat en De Stijl, maar ook als docent én als kritische geest had Louis Andriessen een enorme impact op de internationale muziekwereld. Toch is zijn werk in eigen land niet altijd even goed op waarde geschat. Het Andriessen Festival toont daarom de kracht en reikwijdte van zijn ontzagwekkende oeuvre aan zowel de kenners als aan iedereen die zijn werk nog niet (goed) kent.

Andriessens klassieke werken Hoketus en De Staat klinken in het festivalprogramma naast recente werken zoals de regie van Odysseus' Women en Anaïs Nin van Jorinde Keesmaat uit 2016 door Nieuw Amsterdams Peil, bejubeld door de critici in New York en Nederland. Er zijn intieme opvoeringen van MUTED, het stilste vioolstuk ooit, geschreven voor Andriessens vrouw Monica Germino. Andriessen schreef het in nauwe samenwerking met componisten Julia Wolfe, David Lang en Michael Gordon; alledrie bekend van het beroemde Amerikaanse collectief Bang On A Can. Ook staat Andriessens liefde voor Igor Stravinsky centraal, in een pianorecital door Ralph van Raat. Vier oud-studenten – Martijn Padding, Rozalie Hirs, Pete Harden en Mary Finsterer - eren hem met nieuw werk, uitgevoerd door Asko|Schönberg.

Het uitgebreide randprogramma geeft inzicht in Andriessens persoonlijke en muzikale wereld. In de 'augmented reality-experience' Augmenting Andriessen komen Andriessens De Materie Part I en De Tijd spectaculair tot leven. Er zijn pop-up optredens met korte werken van Andriessen, o.a. door saxofonist Tom Sanderman. Iedere dag is er een live gesprek met een toonaangevende componist die haar of zijn carrière begon in de studiebanken bij Louis Andriessen, waaronder Calliope Tsoupaki, Martijn Padding en Yannis Kyriakides. Radio 4-presentator Hans Haffmans en Andriessen-biograaf Jacqueline Oskamp gaan met hen in gesprek.

In een dagelijks wisselend filmprogramma komt een schat aan historische archiefbeelden en documentaires voorbij. Met onder meer de documentaires Een tijdelijke overeenkomst met de zee (1992) door componist Steve Martland; Tao – The Road (1998) waarin Andriessen wordt gevolgd terwijl hij zijn werk Tao componeert; Imperfect Harmony (2014) over de uitvoering van Mysteriën door het Koninklijk Concertgebouworkest; en Wij Andriessen (1993) over de familie Andriessen.

Het Andriessen Festival is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Art Mentor Foundation Lucerne, Fonds 21 het Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten en Stichting Zabawas.