AMSTERDAM - Orange Mountain Music, het label van de Amerikaanse componist Philip Glass, brengt een cd uit met piano bewerkingen van de Amsterdamse pianist Feico Deutekom. De cd getiteld PHILIP GLASS - MUSICAL OFFERING zal op donderdag 30 januari feestelijk in première gaan tijdens een release concert in de Amsterdamse Melkweg. De dag erna op 31 januari, de 83-ste verjaardag van de componist, verschijnt de cd wereldwijd. Feico Deutekom is de eerste Nederlandse pianist die op dit label wordt uitgebracht.

PHILIP GLASS – MUSICAL OFFERING, bevat Deutekom’s eigen bewerkingen van composities die Philip Glass voor verschillende bezettingen schreef, waaronder strijkkwartet, piano trio en ensemble. De samenwerking tussen Deutekom en Glass bestaat sinds Deutekom optreedt als gast tijdens de concerten die Glass in de Nederland geeft. Glass gaf Deutekom de vrije hand in de keuze van de stukken die hij voor piano wilde bewerken. De single FACADES, oorspronkelijk geschreven voor het Philip Glass Ensemble, werd in september als single uitgebracht en werd binnen een maand meer dan honderdduizend keer beluisterd op Spotify. Op Youtube is een video te zien van FACADES van regisseur Manny Nickpour https://www.youtube.com/watch?v=79jU-VvaYYU.

Tijdens het concert in de Melkweg zullen video installaties worden getoond van de Friese fotograaf Johannes Bosgra. Bosgra is geselecteerd als GUP New Dutch Photography Talent 2020. Een trailer van de video-installatie is te zien op www.johannesbosgra.com.

Meer concerten volgen onder andere in de Sloterkerk Amsterdam op 8 maart en Theater de Meervaart op 27 september.

Pianist Feico Deutekom vervult een bepalende rol in de repetitieve muziek of minimal music. De samenwerking met Glass ontstond in de Melkweg, waar Feico al sinds jaren als gast speelt tijdens zijn concerten, solo maar ook met zijn koor het Attacca Ensemble of als duo met harpiste Lavinia Meijer. In 2017 keer debuteerde Deutekom’s nieuwste ensemble Floe met delen uit The Photographer, het spraakmakende theaterwerk van Philip Glass en regisseur Rob Malasch.

In februari 2018 verscheen Feico’s eerste album FEICO SOLO met pianomuziek van Glass en andere componisten in de minimal stijl. Hoogtepunt was Feico’s eigen bewerking van de filmmuziek van Mishima, oorspronkelijk geschreven voor strijkers, waarvoor Philip Glass Feico persoonlijk toestemming verleende. De pers was algemeen lovend en het album werd in juni op NPO Radio 4 verkozen tot CD van de Week. De release werd gevolgd door een solo toernee langs Nederlandse concertzalen, theaters en poppodia, aangevuld met verschillende radio-optredens.