AMSTERDAM - Het lijkt misschien nog ver weg maar volgende week vieren we Koningsdag. Natuurlijk is er voor iedereen wel weer iets te doen. Aan de randen van de stad zijn grote dansfeesten en op veel plekken zijn er (kinder)vrijmarkten en kleinere podia met live muziek.

Nog niet over uit wat u gaat doen? Hier voor elk stadsdeel een leuke tip.

Zuid voor design

Op zoek naar voordelige designerkleding? Probeer dan eens de kraampjes op en rond de Apollolaan en Beethovenstraat in Zuid. Grote kans dat u hier iets van goeden huize scoort. We geven uiteraard niet de garantie dat u hier de deal van uw leven gaat sluiten, maar u krijgt wel gegarandeerd een hoop gezelligheid.

Nieuw-West: Osdorp en oranje boven!

Op en om het Osdorpplein wordt Koningsdag uitbundig gevierd. Op de boulevard aan de oever van de Sloterplas zingt u van 12.00 tot 17.00 uur mee met de klassiekers van Mokum in Osdorp. Uitgezongen? Ga dan naar de kindervrijmarkt op het Osdorpplein en Tussen Meer. Kinderen uit de buurt verkopen hun gebruikte spullen voor een habbekrats. Sla uw slag!

Centrum: Bootje varen en kijken

Ieder jaar verdringen duizenden bootjes zich weer op de grachten om Koningsdag vanaf het water te vieren. Gaat u ook varen? Download dan de gratis VaarWater app. In de app staat alles wat u nodig heeft op het water, zoals de speciale vaarroute voor Koningsdag, onze afvalboten en toiletten op het water. Er is een light versie van VaarWater. Die werkt ook zonder mobiel internet. U kunt de app dus altijd gebruiken.

West: Feesten in de overtreffende trap

Heel West bruist van de feestelijkheden. Bijvoorbeeld in het Westerpark en in het Erasmuspark. Voor feesten in de overtreffende trap zijn er vier feesten waar je vooraf kaarten voor moet kopen. Ze zijn niet alle vier in West, ook in Oost en Zuid wordt feest gevierd.

Noord: Vrijmarkt Noorderpark

Een nieuwe traditie in het Noorderpark is geboren: een ouderwetse vrijmarkt. Vorig jaar direct een succes: veel mensen, veel spullen, spelletjes, lekkers en muziek. Dus, kom langs mét of zonder kleedje, mét een volle of lege tas en vier samen met buurtgenoten Koningsdag in het park! Vanaf 9.00 uur in het oude Volewijckerspark nabij de rotonde aan het begin van de Waddenweg.

Zuidoost: Koningsdag anders

Er zijn Amsterdammers die met Koningsdag het liefst de stad ontvluchten. Verlangt u terug naar vroeger, toen het Oranjefeest nog klein en knus was? Of wilt u gewoon eens een ándere Koningsdag? Pak dan de fiets en rij naar het dorpje Driemond aan de rand van Zuidoost. Daar kunt u maar liefst vier dagen lang Koningsdag vieren, op ouderwetse wijze. www.oranjeverenigingdriemond.nl

Oost: Op straten en op pleinen

Al jarenlang viert Oost/Watergraafsmeer hun nationale feestdag op het Bredewegfestival. Het feest begint al de avond ervoor met Opera op Straat. Op zoek naar een leuk buurtfestival? Ga dan eens kijken op de Borneokade op Borneo-eiland (Oostelijk Havengebied) ter hoogte van het RJH Fortuynplein.