AMSTERDAM - Het Amsterdams Kleinkunst Festival presenteert van 26 maart t/m 15 april 2018 AKF Deluxe, hét jaarlijkse kleinkunst festival rondom het Amsterdamse Leidseplein.

Tijdens AKF Deluxe ontdek je kleinkunst van de beste artiesten. Laat je verrassen door de AKF Hommage aan Herman van Veen. Ontdek aanstormende talenten als Stefano Keizers en Lonneke Dort. Of loop een geheime kleinkunstroute over het Leidseplein. Wie gaat er dit jaar vandoor met de AKF Sonneveldprijs? En wie wint de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied? Dompel je drie weken onder zodat je weer helemaal op de hoogte bent van de béste kleinkunst van dit moment.

AKF Deluxe: AKF Hommage Herman van Veen
26-3- 2018 20.00 uur – DeLaMar Theater
Met o.a. Claudia de Breij, Harry Sacksioni, Yora Rienstra, Anne van Veen, Babette van Veen, Paul van Vliet, het Scapino ballet en het Rosenberg trio. Jaarlijks brengt het Amsterdams Kleinkunst Festival een hommage aan een gerenommeerde kleinkunstenaar. Bevriende collega’s verzorgen in het Amsterdamse DeLaMar Theater een avond met het repertoire van de laureaat. Onder meer Herman Finkers, Paul van Vliet, Freek de Jonge, Harry Bannink en Liesbeth List ontvingen een hommage. In 2018 gaat de AKF Hommage naar podiumkunstenaar, schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur en presentator Herman van Veen.

Herman van Veen (Utrecht, 1945) studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het muzikaal-clowneske soloprogramma Harlekijn. Sindsdien reist hij de wereld rond en speelt hij zijn voorstellingen in vijf talen. In 1979 werd het prentenboek Alfred J. Kwak uitgebracht, waarvan in 1989 een tot cult geworden 52-delige animatieserie gemaakt werd die wereldwijd te zien was. Van zijn hand verschenen tot op heden 184 cd’s, 21 dvd’s, een zeventigtal boeken, tientallen scenario’s voor onder meer door hem zelf geregisseerde speelfilms.

Van Veen was drager van de Louis Davidsring die hij in 1976 uit handen van Wim Kan mocht ontvangen en in 2015 doorgaf aan Claudia de Breij. Daarnaast ontving hij vele onderscheidingen voor zijn omvangrijke oeuvre. Op 26 maart zullen bevriende collega’s als Claudia de Breij, Harry Sacksioni, Yora Rienstra, Anne van Veen, Babette van Veen, Paul van Vliet, het Scapino ballet en het Rosenberg trio een persoonlijke ode geven aan Herman van Veen.

AKF Deluxe: Openingsdebat – De grenzen van satire
Di 3-4- 2018 16.00 uur - De Balie
Het Amsterdams Kleinkunst Festival organiseert in samenwerking met De Balie het openingsdebatvan AKF Deluxe 2018. Tijdens het openingsdebat gaan vooraanstaande cabaretiers en makers metelkaar in debat over de grenzen van satire. De gasten worden t.z.t. via de website bekend gemaakt.

AKF Deluxe: Stefano Keizers
3-4- 2018 & 10-4- 2018 20.30 uur – Theater Bellevue
Erg Heel is een multidisciplinaire experience waarin 'augmented reality' en diëgetische compositie samensmelten tot een moderne bewerking van het populaire sprookje Assepoester, hier en daar afgewisseld met herschreven teksten van Shakespeare, geïnspireerd op de hoekige bewegingen van Pia Bausch terwijl de nazaten van Jan de Bont in het zonnetje worden gezet. Via lichtvoetige anekdotes en goed in het gehoor liggende trash metal neemt Keizers je mee op een virtuoze wereldreis langs krochten. Daarbij staat steevast de vraag centraal: hoe is het om kinderen op te voeden?

Na zijn revolutionaire dubbelslag met winst van zowel de AKF Sonneveldprijs als de Sonja Barend Award, kwam Stefano Keizers eerder dit jaar met alweer zijn vierde doorslaggevende avondvullende programma. "Wie zich wel eens afvraagt of er nog een nieuwe Hans Teeuwen gaat opstaan, ziet bij Keizers hoe dat eruit zou kunnen zien” (NRC). Stefano Keizers, pseudoniem van Gover Meit, won in 2017 AKF Sonneveldprijs. Keizers balanceert volgens de jury ‘op de grenzen van absurdisme en surrealisme’. ‘Zijn opkomst in de slaapzak is zeer origineel en zijn teksten zijn hilarisch’, luidde het oordeel.
Spel Stefano Keizers
Regie Jelle Kuiper

AKF Deluxe: YouTube avond
4-4- 2018 20.30 uur– Theater Bellevue
Tijdens YouTube avond wordt het publiek door kleinkunstenaars en een gespreksleider ontvangen in Klein Bellevue in een ‘Zomergasten setting’. De kleinkunstenaars laten de YouTube filmpjes zien die ze in hun werk inspireerden.
Met o.a. Tim Kamps en Wart Kamps

AKF Deluxe: Maarten Ebbers en De Medemens
6-4- 2018 20.30 uur – Theater Bellevue
De Medemens is de band rond cabaretier Maarten Ebbers en zo goed als nieuw! Cabaretier Maarten Ebbers startte in de zomer van 2016 met zijn band De Medemens. Met drummer Jan Roel Hamersma (o.a. Nynke Laverman, D.A.A.N.), bassist Mike Kamp (o.a. Ruben Hoeke, The Soul

Brothers) en een loopstation speelt Maarten de beste nummers uit zijn cabaretvoorstellingen. Hondje met een Trui, Wapentje, Verloren Tijd en Eens Maar Nooit Weer (het SM-lied). Om er maar een paar te noemen. Met het laatste nummer is Maarten in 2017 genomineerd voor de Annie M. G. Schmidtprijs 2016.

Maarten Ebbers won in 2009 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Sindsdien maakte hij drie avondvullende cabaretvoorstellingen en staat een vierde programma op de planning. Daarnaast is hij een van de vaste muzikanten van de Sneldichteres en is sinds 2014 als theaterzanger verbonden aan het collectief Het Nieuwe Lied. Spel, muziek Maarten Ebbers, Jan Roel Hamersma en Mike Kamp.

AKF Deluxe: Halve Finales AKF Sonneveldprijs 2018
6-4- 2018 & 7-4- 2018 20.00 uur– Theater Bellevue
Amsterdams Kleinkunst Festival
De zes halve finalisten van de AKF Sonneveldprijs strijden tijdens de halve finales om een plek in de grote finale op 9 april in De Kleine Komedie. Na diverse selectierondes, een try-out tournee door heel Nederland, Keep An Eye Masterclasses én coaching van verschillende theatermakers en regisseurs, zijn de cabaret- en kleinkunsttalenten er klaar voor om hun programma in de Grote Zaal van Theater Bellevue te spelen. Wie maakt er kans op de felbegeerde AKF Sonneveldprijs? In iedere halve finale treden er drie kandidaten op met een programma van ong. 30 minuten. Na afloop van de tweede halve finale maakt de juryvoorzitter de drie finalisten bekend. Op 6 april spelen Marjolein Fokkema, Glodi Lugungu en Sanneke van der Meulen. Op 7 april spelen Merel Denie, Michel & Tim en Selma Visscher.

AKF Deluxe: Finale AKF Sonneveldprijs 2018
9-4- 2018 20.15 uur – De Kleine Komedie
Amsterdams Kleinkunst Festival
Tijdens een spannende finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival strijden drie finalisten in de Kleine Komedie om de felbegeerde Sonneveldprijs. Na een uitgebreid voortraject van selectierondes, Keep an Eye Masterclasses, een try-out tournee door heel Nederland en professionele coaching zijn er drie finalisten overgebleven. De jury bepaaltaan het einde van de avond wie de winnaar van de AKF Sonneveldprijs wordt, maar ook het publiek kiest haar favoriet!

Het Amsterdams Kleinkunst Festival richt zich op kleinkunst in de breedste zin van het woord. Er is ruimte voor cabaret, muziektheater en het Nederlandstalige theaterlied. Dat het festival een springplank kan zijn voor een succesvolle carrière, is inmiddels wel bewezen. Onder meer Claudia de Breij, Richard Groenendijk, Van der Laan en Woe, Pieter Derks, Louise Korthals, Eva Crutzen en Yentl en de Boer waren finalisten in eerdere edities.

AKF Deluxe: Avond van de Kleinkunst
10-4- 2018 20.15 uur – De Kleine Komedie
Amsterdams Kleinkunst Festival / Volgspot
We kennen ze allemaal, de Nederlandstalige klassiekers; Anne van Herman van Veen en Oerend Hard van Normaal. Of van iets langer geleden Meisjes uit vervlogen dagen van Willem Wilmink. Naast dat het liedjes zijn die inmiddels behoren tot ons cultureel erfgoed, hebben deze nummers iets gemeen. Het zijn liedjes met een open eind, het zijn verhalen die niet helemaal zijn afgerond en die vragen om een antwoord.

Jonge kleinkunstenaars en talentvolle popmuzikanten maken een vervolglied op bestaande liedjes en die presenteren ze op de Avond van de Kleinkunst. Komen we eindelijk te weten hoe het is vergaan met ‘Anne’. En of de wereld inderdaad door haar mooier is gekleurd. En na 40 jaar hebben we nog steeds geen idee hoe het met ‘Bert’ en ‘Tinus’ uit Oerend Hard afgelopen is. “Maar zoals altied kwam an dat gejakker een end. Deur ’n zatte kearl die de snelheid van een motor niet kent Bertus ri-j d’r op en Tinus kwam d’r vlak achteran. En iedereen die zei: Van die leu heur i-j nooit meer wat van” (uit Oerend Hard) Het Amsterdams Kleinkunst Festival komt in samenwerking met het radioprogramma Volgspot met antwoorden. Een avond waarop de originele liedjes, in de meeste gevallen gezongen door de originele zangers zelf, én de vervolgliedjes door jonge kleinkunstenaars en talenvolle popmuzikanten.

Een avond met medewerking van o.a. Bennie Jolink, Kiki Schippers, VOF De Kunst, Herman van Veen, Anne van Veen, Jacques Herb, Nathalie Baartman, Vera Mann, Flip Noorman, Janse Bagge Bend, Kirsten van Teijn en Mira. Band onder leiding van Ocker Gevaerts, regie Wimie Wilhelm.

AKF Deluxe: Keep an Eye Masterclasses: Raoul Heertje
11-4- 2018 20.30 uur – Theater Bellevue
Onder toeziend oog van Raoul Heertje kondigen de presentatoren van het Amsterdams Kleinkunst Festival, Nina de la Croix, Yvonne van den Eerenbeemt, Soraya de Bakker en Sophie de Hart, verschillende acts aan en af. Raoul Heertje licht toe welke facetten er spelen bij het presenteren, wat de valkuilen zijn en hoe verder te gaan als er onverwachte dingen gebeuren. Een kijkje in de keuken dus van het vak van presentator.

Raoul Heertje (1963) is schrijver, presentator en stand-upcomedian. In 1990 initieerde hij Comedytrain, een gezelschap stand-upcomedians die deze kunstvorm in Nederland introduceerde en later ook Toomler als vaste speelplek voor comedians. Jarenlang was hij de vaste teamcaptain bij het televisieprogramma Dit was het nieuws. Heertje schreef columns en interviews voor verschillende media, het boek Mark Rutte is lesbisch en onderzocht mediamechanismes in zijn TV-programma Heerlijk eerlijk Heertje. De afgelopen jaren werkte hij aan een tv-serie voor de NPO, schreef en vertaalde hij diverse toneelstukken, begeleidde hij jonge cabaretiers en treedt hij ook zelf weer regelmatig op als comedian. Deze Keep an Eye Masterclass is de derde in de reeks masterclasses die gekoppeld is aan de AKF Sonneveldprijs. Met ingang van 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival dankzij de inzet van het Prins Bernhard Cultuurfonds samen met de Keep an Eye Foundation in een nieuwe serie masterclasses voor jong aanstormend talent, gekoppeld aan het concours om de AKF Sonneveldprijs. In de periode van januari tot en met april 2018 werken de deelnemers en presentatoren van het concours aan hun artistieke en zakelijke vakmanschap.

Met Raoul Heertje, Nina de la Croix, Yvonne van den Eerenbeemt, Soraya de Bakker en Sophie de Hart

AKF Deluxe: Lonneke Dort
12-4- 2018 & 13-04- 2018 20.30 uur – Theater Bellevue
Wat gebeurt er als een alternatieve pop-rock band bekende Nederlandstalige (kleinkunst) muziek onder handen neemt? Lonneke Dort, winnaar AKF Sonneveldprijs 2017, waagt zich deze avond aan klassiekers, van o.a. Jacques Brel tot Harrie Jekkers, Brigitte Kaandorp en Drs. P. Samen met haar indie band knalt Lonneke een sfeervol alternatief kleinkunstconcert om je oren, die zowel theater als festivalweide niet zou misstaan. Reken op dromerige gitaarsounds, pakkende samenzang, stoere drums en diepe bassen.

Lonneke Dort won in april 2017 de AKF Sonneveldprijs met haar kleinkunstprogramma Want laten we wel wezen. 'Lonneke begeleidt haar liedjes met gortdroge mimiek, een opgetrokken wenkbrauw en soms met een blik waar je even in blijft hangen. Hoe minimaal de middelen ook zijn waarvan ze zich bedient, ze woekert er effectief mee en weet het steeds spannend te houden. (NRC) van en met Lonneke Dort en band.

AKF Deluxe: Nathalie Baartman
14-4- 2018 20.30 uur – Theater Bellevue
Voor Hunkertukkers, dolende zielen en andere ontheemden is er een Twentse Balkan-avond in Theater Bellevue. Kleinkunstenaar Nathalie Baartman zingt met virtuoze muzikanten haar liedjes in zigeunersferen. Viool, bas, traporgel en accordeon. Een uniek programma met droge humor, Roemeense riedels en wilde solo's. Gooi je haar los en kom!

Nathalie Baartman volgde haar kleinkunstopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. In 2004 won ze de Persoonlijkheidsprijs op cabaretfestival Cameretten. Momenteel is ze op tournee met haar zesde cabaretprogramma Voest!. Naast het maken van cabaretprogramma’s, schrijft Nathalie ook columns voor De Twentsche Courant/Tubantia en regelmatig ook voor het radioprogramma Vroege Vogels. De eerste reeks columns in de krant is in boekvorm verschenen: Ik heb iets met prutsers.

Spel, tekst, muziek Nathalie Baartman
Contrabas Erik van Loo
Accordeon en arrangementen Marcel van der Schot
Viool en arrangementen Tessa Zoutendijk.

AKF Deluxe: Annie M.G. Schmidtprijs 2017
15-4- 2018 17.00 uur – Theater Bellevue
Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur
Het Amsterdams Kleinkunst Festival reikt jaarlijks De Annie M.G. Schmidtprijs uit voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het voorgaande seizoen. In samenwerking met Buma Cultuur bekroont het festival de componist, schrijver en uitvoerend artiest met een buste van Annie en een geldbedrag van 3.500 euro. Voorafgaand aan de uitreiking worden er zes genomineerde liedjes bekend gemaakt.

Een goed theaterlied kenmerkt zich door een kwalitatief sterke tekst die ondersteund wordt door goede muziek en zang. De prijs werd de afgelopen jaren gewonnen door o.a. Freek de Jonge, Maarten van Roozendaal, Wende Snijders, Sara Kroos, Brigitte Kaandorp, Yentl en de Boer en Jan Rot.
De nominaties worden t.z.t. bekend gemaakt.