AMSTERDAM - In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Het hele jaar zijn er tal van activiteiten in onder meer Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt in de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in o.a. Museum De Lakenhal, het Fries Museum, Het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

Tijdens de Uitmarkt kun je in een enorme photobooth zelf, in een historisch kostuum, de hoofdrol spelen in een 3D-versie van het atelier of in drie wereldberoemde werken van Rembrandt: Historiestuk (1626), De Anatomische Les (1632) en De Nachtwacht (1642). Kruip in je lendendoek op de tafel van De Anatomische Les, of stap de Nachtwacht in. Strike A Pose! De Uitmarkt vindt dit jaar plaats van vrijdag 24 t/m zondag 26 augustus 2018 rond het Oosterdok en op het Marineterrein Amsterdam.

Rembrandt en de Gouden Eeuw-jaar
Ook na zijn overlijden blijft Rembrandt de wereld fascineren met zijn leven en werk. Elke generatie heeft zijn favoriete ‘Rembrandt’, onderzoekt zijn schilderijen en ontdekt nieuwe details en verhalen. De 350ste sterfdag van Rembrandt in 2019 is aanleiding om aandacht te vragen voor Rembrandt als kunstenaar, als persoon en als inspirator. Het Rembrandthuis, Het Mauritshuis, het Fries Museum, Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum eren Rembrandt met grote tentoonstellingen. Ook andere musea en locatie in het hele land staan in het teken van de Gouden Eeuw van Rembrandt en zijn tijdgenoten.

Rembrandt in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum eert Rembrandt in 2019 met Alle Rembrandts (15 februari – 10 juni 2019). Nooit eerder pakte het Rijksmuseum uit met een tentoonstelling van alle werken van Rembrandt uit de collectie: 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten. Samen geven ze een weergaloos beeld van Rembrandt als mens, van hetgeen hij om zich heen zag, wat hem fascineerde, hoe hij zijn verhalen vertelt en hoe vernieuwend hij daarin was. Zijn indringende zelfportretten, intieme tekeningen, rake weergaven van emoties en van alledaagse taferelen laten zien dat Rembrandt ook vandaag nog altijd tot de allergrootste kunstenaars behoort.

In het najaar van 2019 presenteert het Rijksmuseum Rembrandt- Velázquez (11 oktober 2019 – 19 januari 2020). Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum. Rembrandt-Velázquez gaat vooral over schoonheid, emotie, religie en realisme, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.

Activiteiten elders
In het Fries Museum vormt Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw het begin van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw (24 november 2018 – 17 maart 2019). Aan de hand van dit bekende bruidspaar ontdekt de bezoeker hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk in de 17de eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw.

In Het Rembranthuis leer je in 2019 in drie tentoonstellingen Rembrandts leven en werk op verschillende manieren kennen en ontdek je bekende én minder bekende kunstwerken van de meester. Gedurende bijna twintig jaar maakte Rembrandt hier zijn bekendste werken, ontmoette hij de meest interessante personen, en beleefde hij zijn grootste liefdes.In Rembrandt’s Social Network (1 februari – 19 mei 2019) wordt Rembrandts sociale netwerk in kaart gebracht aan de hand van een aantal hoofdrolspelers, zoals jeugdvriend Jan Lievens, kunstkenner Jan Six, redder in nood Abraham Francen, kunstenaarsvrienden zoals Roelant Roghman en natuurlijk de familie van zijn vrouw; de Uylenburghs, zijn ‘bloedvrienden’. Opvallend is de informaliteit van de schilderijen, tekeningen en prenten, waaronder werk van Rembrandt dat zelden of nooit in Nederland te zien is.Inspired by Rembrandt (7 juni – 1 september 2019) toont de meest opmerkelijke voorbeelden uit de museumverzameling. Ontdek de verrassende selectie van oud en nieuw, groot en klein, fijn en los. Hier zie je werk van onder andere Rembrandt, Hercules Segers, Edgar Degas en Pablo Picasso en ook van Horst Janssen, Willem den Ouden, Charles Donker en Glenn Brown.

Laboratorium Rembrandt (21 september 2019 – 16 februari 2020) brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven. De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door wetenschappers en restauratoren aan nieuwe onderzoeksmethoden onderworpen. Dit leverde verrassende en baanbrekende inzichten op. Bezoekers ervaren zelf de onderzoeksmethodes- en technieken, op de plek waar de kunstwerken ooit zijn gemaakt. Daarnaast organiseert het hele jaar door verschillende evenementen waarbij de focus uiteraard op Rembrandt ligt. Zo zijn er onder andere lezingen, gallery talks en avondopenstellingen.

Het Mauritshuis grijpt 2019 aan om voor het eerst in zijn bestaan de hele collectie-Rembrandt van Rijn in één tentoonstelling te tonen Rembrandt en het Mauritshuis (31 januari – 15 september 2019). Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is terecht gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’ Het publiek wordt bovendien uitgenodigd te kijken en te vergelijken. Is het verschil tussen ‘wel een Rembrandt’ en ‘geen Rembrandt’ met het blote oog te zien? En hoe zit het met de twee portretten waar twijfels over bestaan? Achttien schilderijen, 350 jaar fascinerende geschiedenis

Beeldvorming over Johan Maurits (4 april-7 juli). Het museum organiseert daarnaast een tentoonstelling over beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). In deze tentoonstelling komen verschillende perspectieven op Johan Maurits naar voren, van zijn reputatie als gouverneur van Nederlands Brazilië in de 17de eeuw tot en met hedendaagse visies op zijn leven en werk. Het Mauritshuis nodigt de bezoeker uit zijn of haar mening in de tentoonstelling te vormen en te delen Nicolaes Maes (7 oktober 2018-19 januari 2019) In het Rembrandtjaar 2019 geeft het Mauritshuis ruim baan voor Nicolaes Maes, één van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen. Maes begon zijn carrière met het schilderen van Bijbelse verhalen, waarin de invloed van zijn leermeester duidelijk terugkomt. In de daarop volgende jaren schilderde hij intieme huiselijke taferelen, die meestal gericht waren op vrouwen die zich bezighielden met huishoudelijke taken. Vanaf de jaren 1660 ontwikkelde Maes een elegante stijl van portretten die populair was bij zijn klanten in Dordrecht en Amsterdam. Het is de eerste, grote internationale tentoonstelling over deze kunstenaar met meer dan 30 schilderijen en belicht alle aspecten van Maes’ gevarieerde oeuvre.

Vanaf de heropening van Museum De Lakenhal in het late voorjaar van 2019 ligt de nadruk op Rembrandt & De Gouden Eeuw in de vaste opstelling van het vernieuwde museum . Met Jonge Rembrandt. 1624-1634 (3 november 2019 – 9 februari 2020) sluit het museum het herdenkingsjaar met een grootse exclusieve presentatie over het vroegste werk van Rembrandt met een focus op de eerste tien jaar van zijn kunstenaarschap. Een unieke verzameling vroege werken van de meester wordt bijeengebracht in Leiden, de stad waar hij de eerste en cruciale stappen in zijn kunstenaarscarrière zette. Niet eerder werd een zo complete presentatie georganiseerd over het vroegste werk van Rembrandt. Het unieke karakter van de tentoonstelling vertaalt zich in een bijzondere selectie bruiklenen uit binnen- en buitenland met nieuwe inzichten in de maatschappelijke, culturele en artistieke context waarin Rembrandt aan zijn loopbaan begon. Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei komt. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ruim 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zijn ook werken van onder andere tijdgenoten Jan Lievens, Pieter Lastman en leermeester Jacob van Swanenburg te zien.