AMSTERDAM - Naast de vaste tentoonstellingen en workshops organiseren we extra activiteiten in NEMO Science Museum. Hieronder volgt de agenda voor de maanden oktober 2019 tot en met januari 2020. Hoogepunt de komende maanden is de opening van Humania, een nieuwe tentoonstelling over de mens.

Wat: Herfstvakantie in NEMO
Wanneer: 12 t/m 27 oktober 2019
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden
Tijdens de herfstvakantie, van 12 t/m 27 oktober 2019, kun je genieten van extra workshops en demonstraties. Maak je eigen tandwielmachine en gebruik de kracht van katrollen om een zwaar gewicht op te tillen. In het laboratorium word je zelf een wetenschapper met een witte labjas aan. Zet je veiligheidsbril op en ga aan de slag met eigen experimenten en proefjes. In Science Live kunnen bezoekers vanaf zes jaar van 21 t/m 25 oktober meedoen aan een onderzoek. In dit onderzoek willen onderzoekers graag weten hoe lang jij er over doet om met iets heel vervelends te beginnen. We dagen je uit om zo snel mogelijk een glaasje spruitjeslimonade te drinken. Durf jij het aan? NEMO is in de herfstvakantie ook op maandag open. Zie: nemosciencemuseum.nl/herfstvakantie.

Wat: Museumnacht in NEMO
Wanneer: zaterdag 2 november 2019
Tijd: 19.00 - 02.00 uur
Voor wie: volwassenen
Tijdens Museumnacht op zaterdag 2 november 2019 staat NEMO Science Museum in het teken van Pleasure & Pain. Ervaar hoe het is om te bevallen, krijg een verliefd gevoel door het knuffelhormoon oxycotine in te ademen of eet de heetste pepers in de chili-wedstrijd. Ook geeft wetenschapper en seksuoloog Ellen Laan een lezing over seksuele emancipatie die je niet wil missen. Meer informatie: nemosciencemuseum.nl/museumnacht.

Wat: Kinderlezing - Waarom groeien er boven op de berg geen bomen?
Wanneer: zondag 10 november 2019
Tijd: 13.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar
Boven op de hoogste bergen groeien geen bomen, en er ligt altijd sneeuw. Zou het niet logisch zijn als het op de top van een berg juist warmer is dan in het dal, omdat je er dichter bij de zon bent? Geoloog Carina Hoorn laat in deze Kinderlezing met proefjes zien hoe het zit. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Informatie en kaarten via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Wat: Sneak Preview Humania
Wanneer: vrijdag 15 en zaterdag 16 november 2019
Tijd: 18.00 - 22.00 uur
Voor wie: vanaf 12 jaar
Zaterdag 23 november 2019 opent in NEMO Humania, een nieuwe tentoonstelling over de mens. Kun jij niet wachten? Schrijf je in voor de exclusieve en gratis avondopenstelling op vrijdag 15 of zaterdag 16 november. Tijdens deze feestelijke avonden kunnen bezoekers meedoen aan workshops, spectaculaire demonstraties bekijken én is het hele museum geopend. Aanmelden via: nemosciencemuseum.nl/sneakpreview.

Wat: Nieuwe tentoonstelling Humania
Wanneer: vanaf 23 november 2019
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: vanaf 12 jaar
Zaterdag 23 november 2019 opent Humania, een verrassende tentoonstelling waarin je alles te weten komt over je eigen soort: de mens. Door mee te doen aan fysieke uitdagingen en je brein te breken over allerlei dilemma’s ontdek je hoe je hoofd, hart en lijf werken. Je komt dingen over jezelf te weten die je niet had willen missen! Zowel biologie, sociologie en psychologie van de mens zijn thema’s van de tentoonstelling. Humania behandelt een heleboel onderwerpen die iets zeggen over wie je bent: van je naam tot hoe je je verjaardag viert en van je hoeveelheid wilskracht tot de cellen waaruit je bent opgebouwd. Daarbij komen ook onderwerpen als seks of de dood aan bod.

Middelpunt van de tentoonstelling is het 8,5 meter hoge kunstwerk Een handstand. Het is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Hij maakte een mensfiguur in skelettenpak die in ultieme balans op zijn kop staat. Door een mens ondersteboven en binnenstebuiten (de mens zit binnenin, het skelet aan de buitenkant) en in zo’n enorm formaat weer te geven laat de kunstenaar ons net even anders kijken naar de wereld om ons heen. De tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder. Zie: nemosciencemuseum.nl/humania

Wat: Kinderlezing - Hoe oud kan ik worden?
Wanneer: zondag 15 december 2019
Tijd: 13.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar
De medische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. Sommige wetenschappers denken dat mensen in de toekomst veel ouder kunnen worden dan nu, maar zover zijn we nog niet. Hoe oud zou jij willen worden, als je kon kiezen? Medisch bioloog Renée van Amerongen (UvA) vertelt in deze Kinderlezing over ouder worden en of we er iets aan kunnen veranderen. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Informatie en kaarten via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Wat: Kerstvakantie in NEMO
Wanneer: 21 december 2019 t/m 5 januari 2020
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden
Tijdens de kerstvakantie, van 21 december 2019 t/m 5 januari 2020, kun je genieten van extra workshops en demonstraties. Word even wetenschapper in het laboratorium en ga aan de slag met winterse proefjes en experimenten. NEMO’s Kettingreactie in deze vakantie extra vaak te zien. NEMO is ook op beide kerstdagen en 1 januari open. Zie: nemosciencemuseum.nl/kerstvakantie.

Wat: Kinderlezing - Komen er nog diersoorten bij?
Wanneer: zondag 19 januari 2020
Tijd: 13.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar
Een olifant verschilt van een mug en een vis kan onder water leven. Sinds het eerste leven op aarde ontstond is er een enorme variatie aan dieren, planten en micro-organismen gekomen. Maar hoe is dat gegaan? En komen er nog steeds diersoorten bij? Bioloog Astrid Groot (UvA) laat zien hoe het zit. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Informatie en kaarten via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.