AMSTERDAM - Naast de vaste tentoonstellingen en workshops organiseren we volop extra activiteiten in NEMO Science Museum. Hieronder volgt de agenda met alle workshops, lezingen en activiteiten van de komende drie maanden. NEMO is zowel Eerste als Tweede Kerstdag geopend, evenals 31 december en 1 januari.

AGENDA DECEMBER 2017

Projectie op gebouw van NEMO tijdens Amsterdam Light Festival
Wanneer: 30 november t/m 7 januari
Tijd: 17.00 - 22.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar

Tijdens het Amsterdam Light Festival is er een speciale projectie van beeldend kunstenaar Rona Lee te zien op het gebouw van NEMO. Lee’s projectie A Necessary Darkness draait om de opvallende afwezigheid van licht. Het middelpunt van de projectie is een vuurtoren. De toren straalt geen licht, maar duisternis uit in de nacht. Dit jaar vindt de landexpositie van het Amsterdam Light Festival plaats op Marineterrein Amsterdam, tegenover NEMO. Van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018 zijn 21 unieke lichtkunstwerken op het publiek toegankelijke deel van het Marineterrein te bewonderen. Voor meer informatie kijk op: www.nemosciencemuseum.nl/lightfestival.

Kinderlezing - Kun je je dromen sturen?
Wanneer: zondag 17 december
Tijd: 13.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar

Tijdens iedere lezing staat een echte kindervraag centraal. Samen met een wetenschapper ga je met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. Het is dus lekker interactief en je leert er veel van. De kinderlezingen zijn voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Zondag 17 december vertelt neurobioloog Christa van der Heijden van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam over de geheimen van de slaap. Tijdens de lezing bekijkt Van der Heijden samen met de kinderen stap voor stap wat er allemaal in je hoofd gebeurt als je slaapt. Meer informatie en inschrijven via: www.nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

KennisCafé - Iedereen Superheld
Wanneer: maandag 18 december
Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Voor wie: alle leeftijden

Ze zijn er altijd geweest; superhelden! Hun verhalen zo oud als de Griekse mythologie. Maar waarom hebben we ze? In dit laatste KennisCafé van 2017 duikt moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) samen met techniek-wetenschapper en fan Barry Fitzgerald (TU Eindhoven en auteur van Secrets of Superhero Science) in de wereld van de superhelden. Welke technologische ontwikkelingen gaan van iedereen een superheld maken? Voor meer informatie en kaartjes ga naar: www.nemosciencemuseum.nl/kenniscafe.

Kerstvakantie in NEMO
Wanneer: 23 december t/m 7 januari
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden

Wat doet strooizout met ijs? En hoe werkt een vuurpijl? En is amandelspijs altijd gemaakt van amandelen? Ga tijdens de kerstvakantie aan de slag met winterse proefjes in het laboratorium van NEMO. Van 23 december t/m 7 januari kun je genieten van extra workshops en demonstraties. Bouw bijvoorbeeld je eigen bruisraket en zorg voor een spectaculaire lancering! NEMO is ook op beide kerstdagen, op 31 december 2017 én op 1 januari 2018 geopend van 10.00 - 17.30 uur. Voor meer informatie kijk op: www.nemosciencemuseum.nl/kerstvakantie.

Science Live - Hoe zie jij jezelf? En hoe zien je ouders jou?
Wanneer: 23 december t/m 7 januari
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden

Vanaf het moment dat we geboren worden, vormen we een beeld van wie we zijn. Wat voor soort persoon ben ik? Als je jezelf deze vraag stelt, helpen je ouders je om hier een antwoord op te vinden. Het doel van deze studie is om te begrijpen hoe je jezelf ziet en hoe je ouders je zien. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam. Iedereen vanaf 8 jaar mag meedoen. Voor meer informatie kijk op: www.nemosciencemuseum.nl/sciencelive.

AGENDA JANUARI 2018

NEMO Kennislink Live - Het beste voor je baby?
Wanneer: dinsdag 9 januari
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Voor wie: volwassenen

Tijdens NEMO Kennislink Live delen wetenschappers kennis over onderwerpen waarover je meer zou moeten weten. Laagdrempelig, aansprekend en begrijpelijk om over na te denken en te praten. Stel, een nare of levensbedreigende ziekte ‘zit in de familie’. Maar je wilt wel graag een kind. Dat is een risico: straks heeft je kind óók die levensbedreigende ziekte. Dat is een moeilijke afweging. Biotechnologie brengt een oplossing voor dat dilemma steeds dichterbij. In NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met drie wetenschappers over de ethiek van de nieuwste tests voor het ongeboren kind. Toegang is gratis. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: www.nemokennislink.nl/live

Kinderlezing - Waar zijn de vogels gebleven in de winter?
Wanneer: zondag 21 januari
Tijd: 13.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar

Tijdens iedere lezing staat een echte kindervraag centraal. Samen met een wetenschapper ga je met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. Het is dus lekker interactief en je leert er veel van. De kinderlezingen zijn voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Op zondag 21 januari vertelt zoöloog Judy Shamoun-Baranes over het bijzondere gedrag en instinct van vogels om de beste leefomstandigheden te vinden. Hoe weten vogels waar ze moeten zijn, wanneer hier geen eten meer is? Kijk zelf mee hoe we de vogels in de winter kunnen volgen. Schrijf je in via: www.nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

AGENDA FEBRUARI 2018

Kinderlezing - Hoe werkt een muziekinstrument?
Wanneer: zondag 11 februari
Tijd: 13.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar

Tijdens de Kinderlezing op zondag 11 februari in NEMO wordt er antwoord gegeven op de vraag: hoe werkt een muziekinstrument? Wat is geluid eigenlijk en hoe maak je het? Natuurkundige Tom Hijmans vertelt alles over de toonhoogtes die wij nog kunnen horen en het stemmen van muziekinstrumenten. Via proefjes leer je meer over geluidsgolven en trillende lucht. Meer informatie en inschrijven via: www.nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Voorjaarsvakantie in NEMO
Wanneer: 10 februari t/m 4 maart 2018
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden

In de voorjaarsvakantie is er bij NEMO van alles te beleven. Van 10 februari t/m 4 maart 2018 kun je genieten van extra workshops en demonstraties. Voor meer informatie kijk op: www.nemosciencemuseum.nl/voorjaarsvakantie.

NEMO Kennislink Live - Waarom kan jij wat ik niet kan?
Wanneer: dinsdag 13 februari
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Voor wie: volwassenen

Tijdens NEMO Kennislink Live delen wetenschappers kennis over onderwerpen waarover je meer zou moeten weten. Laagdrempelig, aansprekend en begrijpelijk om over na te denken en te praten. Op dinsdag 13 februari: waarom lukt het de één beter om zijn goede voornemens vol te houden dan de ander? In NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met drie wetenschappers over goede voornemens, doorzettingsvermogen en motivatie. Toegang is gratis. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: www.nemokennislink.nl/live.