AMSTERDAM - Naast de vaste tentoonstellingen en workshops organiseren we extra activiteiten in NEMO Science Museum. Hieronder volgt de agenda voor de maanden februari tot en met mei 2019.

AGENDA FEBRUARI 2019
Wat: Voorjaarsvakantie in NEMO
Wanneer
: zaterdag 16 februari t/m zondag 3 maart 2019
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden
Van 16 februari t/m 3 maart kun je genieten van extra workshops en demonstraties in NEMO Science Museum. In samenwerking met Studio Overvelde organiseert NEMO de nieuwe workshop Maak een wiskundig figuur. Stap in een wereld van wiskundige figuren en maak uit één soort bouwsteen een bewegend en lichtgevend figuur. De eindresultaten worden tijdens de voorjaarsvakantie verzameld in een installatie in het museum.
'Maken' staat ook centraal in de workshops Bouw een sorteermachine en Laat het koperen figuurtje draaien. De kettingreactie is in de vakantie extra vaak te zien. NEMO is in de voorjaarsvakantie ook op maandag open.

Wat: Science Live
Wanneer
: zaterdag 16 februari t/m zondag 3 maart 2019
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: 8 - 13 jaar met een ouder/begeleider
Hoe goed kan jij puzzelen? En wat gebeurt er eigenlijk in jouw lichaam wanneer je alle stukjes op de juiste plek probeert te krijgen? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam doen hier in NEMO onderzoek naar. Kinderen van 8 tot 13 jaar en hun vader of moeder kunnen meedoen. Tijdens het onderzoek vullen ouders en kinderen eerst een korte vragenlijst in. Daarna doen kinderen puzzelopdrachten, terwijl hun lichamelijke reacties worden gemeten met sensoren.

Wat: KennisCafé - Verder dan je neus lang is
Wanneer: maandag 18 februari 2019
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Voor wie: volwassenen
Locatie: De Balie (let op: niet in NEMO)
Kijken en zien, het lijkt zo vanzelfsprekend. We vertrouwen op onze ogen. Maar er is ook iets alarmerends aan de gang. Steeds meer jongeren zijn bijziend en dat lijkt onder andere te komen door veelvuldig staren naar beeldschermen. Staan we aan de vooravond van een steeds grotere golf van blinden en slechtzienden? Gelukkig staat de wetenschap niet stil en kunnen we binnenkort misschien wel door een chip in het brein weer zien. Of misschien wel beter zien dan ooit tevoren. Moderator Tonie Mudde (De Volkskrant) kijkt met o.a. oogartsen en hersenwetenschappers naar de toekomst van het zien. Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, NEMO en De Balie.

AGENDA MAART 2019
Wat: NEMO Kennislink Live - Wie bouwt jouw wereld?
Wanneer: dinsdag 12 maart 2019
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Voor wie: volwassenen
Wie bouwt jouw wereld? Op dinsdagavond 12 maart gaat wetenschapsjournalist Desiree Hoving tijdens NEMO Kennislink Live met wetenschappers en publiek in gesprek over de invloed van architectuur op ons leven. Gedraag je je socialer in het ene gebouw dan in het andere? Hoe kunnen architecten jou verleiden om de trap te nemen of gezonder te eten? En hoever kunnen ze daarin gaan? Jaap Seidell, hoogleraar Voeding & Gezondheid, vertelt over hoe we publieke ruimte anders kunnen indelen om bewoners gezondere keuzes te laten maken. Toegang is gratis.

Wat: Kinderlezing - Waarom zijn slakkenhuizen niet vierkant?
Wanneer
: zondag 17 maart 2019
Tijd: 13.00 - 14.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar
Tijdens de Kinderlezing van zondag 17 maart in NEMO wordt antwoord gegeven op de vraag: Waarom zijn slakkenhuizen niet vierkant? Wiskundige Han Peters vertelt over patronen en vormen in de natuur en wat we ervan kunnen leren. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Informatie en aanmelden via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Wat: Kindercollege Erik Scherder
Wanneer
: zaterdag 23 maart 2019
Tijd: 14.00 uur
Voor wie: vanaf 7 jaar
Kom op zaterdag 23 maart naar het Kindercollege van Erik Scherder, de bekendste hersenprofessor van Nederland. Hij neemt je mee op een spectaculaire reis door je hersenen. Dit doet hij om te vieren dat het nieuwe boek Professor S. en de verslaafde koning uitkomt, dat hij samen met journalist Fred Diks en illustrator Mariella van de Beek gemaakt heeft. Het college duurt ongeveer 30 minuten en is gratis toegankelijk na aanmelding. Na afloop heb je de mogelijkheid om mee te doen met het neuronenspel, de schrijvers te ontmoeten en om het museum vrij te bezoeken. Informatie en aanmelden via: nemosciencemuseum.nl/erikscherder.

AGENDA APRIL 2019
Wat: Tulpen op het dak van NEMO
Wanneer: heel april 2019 Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden
Tijdens het Tulp Festival wordt het dak van NEMO gevuld met tulpen in alle kleuren van de regenboog. De tulpen zijn de maand april te bewonderen. Het dak van NEMO is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van NEMO. Je vindt er de openluchttentoonstelling Energetica, een groot buitenterras en een restaurant.

Wat: NEMO Kennislink Live - Roze/blauw of man/vrouw?
Wanneer
: dinsdag 9 april 2019
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Voor wie: volwassenen
Roze/blauw of man/vrouw? Op dinsdagavond 9 april praat wetenschapsjournalist Desiree Hoving tijdens NEMO Kennislink Live met experts en het publiek over man en/of vrouw zijn. Ben jij echt wie je wilt of bepalen anderen dat voor je?Wetenschappers praten je bij over invloed van je sekse op opvoeding, gedrag en maatschappelijke omgang. Toegang is gratis.

Wat: 24H Noord in het depot van NEMO Science Museum
Wanneer
: zaterdag 13 april 2019
Tijd: 11.00 - 17.00 uur
Locatie: depot van NEMO, Strekkerweg 41, Amsterdam-Noord
Voor wie: alle leeftijden
Weet je nog... de draaischijftelefoon van je oma, de oude lampenradio van de buurman of de tv die vroeger bij jullie thuis stond? Gluur tijdens 24h Noord op zaterdag 13 april achter de deuren van het depot van NEMO Science Museum in Amsterdam Noord; een reis naar het verleden! Achter de deuren van het normaal gesproken gesloten depot van NEMO vind je meer dan 17.000 unieke objecten uit de historische techniekcollectie. Ook presenteert NEMO een elektriciteitsshow met het pronkstuk uit de collectie: de Van de Graaff generator. Breng een bezoek aan de werkplaats of beleef een Eureka-moment bij de workshop Laat je lampje branden. Het depot is op 13 april gratis te bezoeken.

Wat: Kinderlezing - Waarom heb ik een hekel aan wachten?
Wanneer
: zondag 14 april 2019
Tijd: 13.00 - 14.00 uurVoor wie: 8 - 12 jaar
Tijdens de Kinderlezing van zondag 14 april in NEMO wordt antwoord gegeven op de vraag: Waarom heb ik een hekel aan wachten? Hersenwetenschapper Tonny Mulder vertelt in deze Kinderlezing alles over wat wachten doet met je brein. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam.

Wat: Kinderlezing - Kun je blauw bloed hebben?
Wanneer
: zondag 19 mei 2019
Tijd: 13.00 - 14.00 uur
Voor wie: 8 - 12 jaar
Tijdens de Kinderlezing van zondag 19 mei in NEMO wordt antwoord gegeven op de vraag: Kun je blauw bloed hebben? Scheikundige Bas de Bruin vertelt over de kleur van bloed en de legende van vampiers. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam.

Wat: Open dag Oosterdok
Wanneer
: zondag 19 mei 2019
Tijd: 11.00 - 17.00 uur
Voor wie: alle leeftijden NEMO Science Museum maakt deel uit van het samenwerkingsverband Expeditie Oosterdok. Een samenwerking tussen elf programmerende culturele instellingen (o.a. Bimhuis, OBA, MediaMatic) en 28 bedrijven aan het water van het Oosterdok. Op zondag 19 mei organiseren zij een feestelijke open dag. Loop een rondje langs het water en maak kennis met de vele musea, instellingen en bedrijven die de buurt rijk is. Tijdens de open dag kun je van 11.00 - 17.00 uur in NEMO gratis meedoen aan verschillende workshops. Let op: alleen de workshops in de NEMO evenementenzaal zijn gratis te bezoeken.

Meivakantie in NEMO
Wanneer
: vrijdag 19 april t/m zondag 5 mei 2019
Tijd: 10.00 - 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden
Van 19 april t/m 5 mei kun je genieten van extra workshops en demonstraties in NEMO Science Museum. Laat de tandwielen draaien en ga aan de slag met scheikundige proefjes in het laboratorium. NEMO is in de meivakantie ook op maandagen open.

MEI 2019
Wat
: NEMO Kennislink Live - Jij of je werk de baas?
Wanneer: dinsdag 14 mei 2019
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Voor wie: volwassenen
Jij of je werk de baas? Op dinsdagavond 14 mei praat wetenschapsjournalist Desiree Hoving tijdens NEMO Kennislink Live met experts en het publiek over over hoe bazen, collega's en kantoortuinen ons vormen en hoe werkdruk onze gezondheid beïnvloedt. Toegang is gratis.