AMSTERDAM - De klimaatcrisis laat kunstenaars en culturele instellingen niet onberoerd. Zo tonen de foto’s van fotojournalist Kadir van Lohuizen in de tentoonstelling Rijzend Water in Het Scheepvaartmuseum de wereldwijde gevolgen van de stijgende zeespiegel en confronteren meerdere kunstenaars van achtste editie van Amsterdam Light Festival de bezoeker met de ontregelende gevolgen van de opwarming van de aarde. Wat hopen deze kunstenaars met hun (kunst)werken te bereiken? En is een kunstenaar per definitie activistisch als hij of zij klimaatverandering verbeeldt? Of reflecteren zij op een nieuwe status quo?

Programma met moderator Andrea van der Pol
In een interactief programma gaat moderator Andrea van der Pol op 10 december in gesprek met Kadir van Lohuizen, fotograaf en journalist, Vera Carasso, directeur museale zaken van Het Scheepvaartmuseum en Amsterdam Light Festival-kunstenaars Martin Ersted en Tom Biddulph over hun rol in het klimaatdebat. De voertaal van de Artist talk met lezing is Engels. Naast deze Artist talk met lezing is er de gelegenheid om een lokaal 2-gangen diner in het museumrestaurant te nuttigen en de tentoonstellingen Strijd om het IJs en Rijzend Water te bezoeken. Tickets zijn voor elk onderdeel afzonderlijk te bestellen en te bezoeken (2-gangen diner | Artist Talk & Lezing | bezoek tentoonstellingen) te koop op www.hetscheepvaartmuseum.nl/disrupt. Het aantal plekken voor de lezing en het diner zijn beperkt (vol = vol). Reserveren voor het diner kan t/m 6 december.

Culturele instellingen podium voor actuele debattenZowel Het Scheepvaartmuseum als Amsterdam Light Festival kiezen er bewust voor om deze kunstenaars een podium te geven. En zij niet alleen: steeds meer culturele instellingen blijven niet langer objectief beschouwend langs de zijlijn staan. Musea en festivals gaan met de tijd mee en nemen stelling in uiteenlopende, actuele debatten. Wordt hun boodschap ook buiten de kunst- en cultuursector gehoord? En zet die echt aan tot verandering?

Klimaatverandering in de kunst
In de tentoonstelling DISRUPT! van Amsterdam Light Festival stellen verschillende kunstwerken klimaatverandering aan de kaak. Zo combineert The Ice is Melting at the Poules van Martin Ersted harde wetenschappelijk feiten met puur intens laserlicht hetgeen een voorstelling oplevert die confronterend en poëtisch tegelijk is. Dit werk is tijdens Amsterdam Light Festival te zien op de façade van Het Scheepvaartmuseum. En Surface Tension, van Tom Biddulph & Barbara Ryan, is een lijntekening die een stukje van een bekende gracht van Amsterdam transformeert tot een verdronken straat. Een spookachtig visioen van wat er kan gebeuren als het zeespiegel blijft stijgen. Programma avondopenstelling

Het gehele programma van de avondopenstelling is te vinden op www.hetscheepvaartmuseum.nl/disrupt. Tickets zijn ook op deze pagina te vinden.