AMSTERDAM - Op 8 november gaan tijdens de 40e editie van het Noordelijk Film Festival acht korte films van het educatieproject Look@me x mbo in première. Bijna honderd studenten van Mediacollege Amsterdam en D’Drive Leeuwarden maakten met elkaar films waarin hun persoonlijke verhalen centraal staan. Ze werden daarin begeleid door professionele filmmakers. De korte films worden tussen 14.00 en 16.00 uur vertoond in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Noordelijk Film Festival, Leeuwarden 6 t/m 10 november.
Vanaf begin september volgden de studenten workshops en masterclasses van professionele filmmakers: Johanneke Dijkstra (fictie), Bouba Dola (videokunst), Sam Yazdanpanna (animatie), Beri Shalmashi en Ilona Vergonet (documentaire).

De studenten presenteerden hun filmideeën – verhalen gebaseerd op hun persoonlijke leven – aan elkaar en besloten welke acht scenario’s verfilmd zouden worden. De acht studenten met de sterkste scenario’s maakten korte films in vier filmgenres, onder begeleiding van de boven vermelde filmmakers. Hun medestudenten maakten samen ‘one-minutes’-filmpjes; bij de première in de Stadsschouwburg worden ze in compilaties vertoond.

MovieZone
MovieZone is de community van Eye Filmmuseum, met jongeren tussen de 15 en 19 jaar op de regiestoel. Nieuwsgierige jongeren komen samen in deze online en offline community waar zij de mogelijkheid, ruimte en tools krijgen om zich (verder) te verdiepen in beeldcultuur: van cinema tot #instastory, van vlog tot videoclip, van YouTube tot arthouse.

Op initiatief van MovieZone werd het bestaande Look@me voor basisonderwijs van Kunstkade doorontwikkeld voor het mbo.

Look@me x mbo is een samenwerking tussen MovieZone (Eye Filmmuseum), Kunstkade, D’Drive Leeuwarden, Mediacollege Amsterdam en Noordelijk Film Festival. Look@me is een origineel idee van Kunstkade. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21.

Eye filmmuseum
Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. De collectie van Eye omvat meer dan 50.000 Nederlandse en internationale films en een veelvoud aan affiches, foto’s, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven, waaronder de vermaarde Unesco-werelderfgoedcollectie van filmpionier Jean Desmet. Eye bewaart, restaureert en presenteert film; van klassiekers, kaskrakers en vroege avant-gardefilms tot en met de allernieuwste VR-experimenten. In het iconische gebouw aan het IJ organiseert Eye tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma’s die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Het filmmuseum toont film in al zijn diversiteit en promoot de Nederlandse film en filmcultuur in binnen- en buitenland. Ook stimuleert Eye het begrip van en de liefde voor film met educatieve programma’s in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie.