AMSTERDAM - Het Koninklijk Concertgebouw legt in zijn programmering van het seizoen 2018-2019 het accent op vrouwelijke dirigenten en componisten. Zo keert Barbara Hannigan terug om met muziekcollectief LUDWIG haar eerste opera te dirigeren, The Rake’s Progress van Stravinsky. Mirga Gražinyté-Tyla neemt voor haar Concertgebouwdebuut haar City of Birmingham Symphony Orchestra mee, waarvan zij chef-dirigent is, en ook Susanna Mälkki leidt haar ‘eigen’ Helsinki Filharmonisch Orkest.

Het Concertgebouw verwelkomt voor het eerst een vrouwelijke composer in residence, de Britse Tansy Davies. Zij zal enkele maanden in Amsterdam verblijven en onder meer een nieuw werk componeren voor Asko|Schönberg. In de serie Rising Stars klinken opdrachtcomposities van Roxanna Panufnik en Camille Pépin, maar ook is er aandacht voor componistes als Alma Mahler, Clara Schumann en Fanny Mendelssohn. De Italiaanse componiste en violiste Alba Rosa Viëtor staat centraal in het eendaagse festival Alba Rosa Viva!. Haar werk wordt geflankeerd door dat van Henriëtte Bosmans, Cécile Chaminade en Rosy Wertheim. Drie vrouwelijke Scherpdenkers maken hun opwachting: Petra Stienen, Griet Op de Beeck en Aaltje van Zweden.

Violiste Janine Jansen toont haar veelzijdigheid met drie concerten in de Grote Zaal: in een recital met pianist Alexander Gavrylyuk en als soliste met het Zweeds Radio Orkest en het Chamber Orchestra of Europe. Het seizoen wordt op 17 september geopend door Andris Nelsons en zijn Boston Symphony Orchestra, voor het eerst sinds 2001 terug in Amsterdam. Riccardo Chailly is te gast met zijn Orchestra Filarmonica della Scala, en de Academy of St Martin in the Fields viert zijn zestigste verjaardag met pianist en vaste gastdirigent Murray Perahia. Grote vocale sterren als Cecilia Bartoli, Renée Fleming en Eva-Maria Westbroek maken hun rentree.

In de Kleine Zaal markeert het Borodin Kwartet zijn vijfenzeventigjarig bestaan met een uitvoering van alle vijftien strijkkwartetten van Sjostakovitsj. Ook nieuw in de Kleine Zaal: een reeks van drie concerten van het Jazz Ochestra of the Concertgebouw met hommages aan de legendarische Amerikanen Miles Davis, Thelonious Monk en Chet Baker.

Diverse vernieuwende programmaconcepten krijgen in het seizoen 2018-2019 een vervolg. Het succesvolle festival Turning East in november 2017 markeerde het begin van een nieuwe traditie waarin grote sterren uit het Midden-Oosten regelmatig optreden in de Grote Zaal. Om te beginnen op 17 maart a.s.: dan geeft de legendarische Iraanse zangeres Googoosh in Het Concertgebouw haar eerste concert in Nederland. Onder de noemer Club Concertgebouw vinden opnieuw experimentele concerten plaats in de Koorzaal: van jazz, singer-songwriters tot Nederlandstalig en wereldmuziek. Ook de TRACKS-concerten in de Kleine Zaal, een mix van muziek, theater en verhalen, worden gecontinueerd.

Samenwerkingen

Laura Mvula, Gretchen Parlato en het Radio Filharmonisch Orkest openen op 30 juni de dertigste editie van de Robeco SummerNights met The Gershwin Project. In de zomermaanden vinden 84 concerten plaats in de genres klassiek, opera, filmmuziek, musical, pop, jazz en wereldmuziek. Zo treden klassieke sterren op als pianist Jorge Luis Prats, violiste Isabelle Faust en Gautier Capuçon, jazzgrootheid Dianne Reeves en Eric Whitacre, rockster onder de koordirigenten. Er is ruimte voor bijzondere orkesten, zoals
I, Culture Orchestra, het Aurora Orchestra en het MIAGI Youth Orchestra. Violiste Isabelle van Keulen en pianist Ronald Brautigam, vaste bespelers van de Robeco SummerNights sinds het eerste uur, zijn in dit jubileumjaar weer van de partij, evenals Leo van Doeselaar die zijn 25-jarig jubileum viert als titulair organist van Het Concertgebouw (Maarschalkerweerdorgel). In dit jubileumjaar start bovendien een nieuwe traditie in de Grote Zaal: Star Wars – Live in Concert, waarbij Star Wars-films worden getoond begeleid door livemuziek.

Met de Robeco SummerNights willen Robeco en Het Concertgebouw muzikale tradities op een innovatieve wijze voor iedereen toegankelijk maken. Meer informatie op www.robecosummernights.nl.

Het Zondagochtend Concert, een samenwerking met AVROTROS, beleeft zijn 24ste editie. De basis van de concertserie wordt gevormd door de twee ensembles van de Stichting Omroep Muziek: het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Gezamenlijk openen zij op 2 september het seizoen met hoogtepunten uit de Italiaanse operageschiedenis. Dirigenten zijn onder meer Kevin John Edusei, Edo de Waart en Gustavo Gimeno. Zij worden vergezeld door solisten als pianist Severin von Eckardstein, mezzosopraan Julie Boulianne, violiste Liza Ferschtman, pianiste Anna Fedorova en klarinettist Martin Fröst. Gastorkesten zijn onder meer het Arctic Philharmonic Orchestra, de Bremer Philharmoniker en Concerto Köln. Daarnaast zijn er kamermuziekprogramma’s door pianist Boris Giltburg, celliste Quirine Viersen en het Cremona Kwartet. Het Zondagochtend Concert is er elke zondag van september tot juni.

Het Concertgebouw verwelkomt in 2018 zijn nieuwe hoofdsponsor Van Lanschot Kempen. In het seizoen 2018-2019 wordt onder meer de Van Lanschot Kempen-serie geïntroduceerd. De oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland wil met deze samenwerking haar verbinding met kunst en cultuur nog meer versterken.

Educatie, Participatie en Familieconcerten

Het Concertgebouw organiseert ook in het seizoen 2018-2019 weer diverse educatieve projecten voor het primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast heeft Het Concertgebouw zijn krachten gebundeld met de 123ZING Muziekmethode. Deze digitale leerlijn voor muziekles in de groepen 1 t/m 8 wordt intussen op meer dan duizend scholen ingezet. Voor volwassenen bestaat het educatieaanbod uit diverse cursussen en lezingen, waaronder twee cursussen Zing en beleef.

Familieconcerten zijn er voor uiteenlopende leeftijden. Van programma’s voor de allerkleinsten vanaf
2 jaar tot KleuterSinfonietta voor de 4- en 5-jarigen en kinderconcerten vanaf 6 jaar.

Bijzonderheden gebouw

Onlangs is de Grote Zaal voorzien van een nieuwe sfeerlichtinstallatie. De ledverlichting is zo ontworpen dat de architectonische bijzonderheden van de zaal beter worden uitgelicht. De installatie biedt talloze mogelijkheden zonder dat extra verlichting in de zaal hoeft te worden toegevoegd.

Met steun van de BankGiro Loterij werkt Het Concertgebouw aan de verdere verduurzaming van het gebouw. In 2017 heeft Het Concertgebouw als eerste Nederlandse concertzaal een BREEAM-BL In Use-certificering ontvangen. Afgelopen jaar zijn aanpassingen in de luchtbehandelingssystemen aangebracht. In 2018 zal Het Concertgebouw verder investeren in het vervangen van tl- door ledverlichting.

De verkoop van concertseries voor het seizoen 2018-2019 gaat van start op dinsdag 27 februari a.s. om 08.00 uur via www.concertgebouw.nl of via de Concertgebouw Serielijn: 020-3059977.