AMSTERDAM - In het kalenderjaar 2022 trok Het Concertgebouw 550.000 bezoekers bij 798 concerten en evenementen. Na de coronajaren 2020, met 210.000 bezoekers, en 2021, met 160.000 bezoekers, is een flink herstel te zien in de bezoekcijfers. Onder de bezoekers in 2022 waren 40.000 kinderen bij de 233 familie- en educatieconcerten. Ruim 20.000 bezoekers bezochten de gratis lunchconcerten en openbare repetities. De laatste maanden van het jaar namen de bezoekcijfers sterk toe tot een gemiddelde bezettingsgraad van 80% in november en december. De bezoekcijfers zijn daarmee voor 2022 nog niet op het niveau van 2019, toen Het Concertgebouw 750.000 bezoekers verwelkomde.


Publiek weet de weg naar Het Concertgebouw steeds beter te vinden
Algemeen directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink is blij met de aantallen bezoekers over 2022: 'Door de lockdown aan het begin van het jaar en de daarop traag op gang komende kaartverkoop vielen de bezoekerscijfers aan het begin van het jaar fors tegen. We zijn daarom erg blij dat de bezoekerscijfers in de loop van 2022 zijn aangetrokken.' Maar er zijn ook grote zorgen over 2023: 'Ondanks de zich herstellende kaartverkoop worden we geconfronteerd met een enorme kostenstijging, met name door de energiekosten. Omdat Het Concertgebouw voor 95% verantwoordelijk is voor de eigen inkomsten maakt ons dat extra kwetsbaar.'

Hoogtepunten in elk genre
De eerste bezoekers die Het Concertgebouw in 2022 betraden waren die van de toekomst: 3000 kinderen bezochten de 'Symfonie voor Wiebelkonten' in februari. In maart volgde de benefietavond Concert for Peace rondom de Oekraïense pianiste Anna Fedorova. Tijdens From Southeast With Love in juni verwelkomde Het Concertgebouw het veelzijdige talent van Amsterdam Zuidoost. Ook tijdens de zomer bleef de zaal traditiegetrouw geopend met meer dan 70 VriendenLoterij ZomerConcerten. De laatste maanden nam het aantal bezoekers nog verder toe dankzij de populaire concerten van de 'Amsterdamse chefs' Lorenzo Viotti en Klaus Mäkelä, dirigenten van respectievelijk het Nederlands Philharmonisch en het Concertgebouworkest. Het afscheidsconcert van Willeke Alberti, het concert van Joyce DiDonato met EDEN, het debuut in de Grote Zaal van Karsu en de 'driedaagse' van Ludovico Einaudi waren ook hoogtepunten van dit concertjaar.

Verwachtingen voor 2023
Het Concertgebouw rekent erop de sterke lijn die in 2022 is ingezet in 2023 door te trekken. De concertagenda staat vol met een enorme variëteit aan concerten: van babyconcerten tot Classic Hiphop, en van de Wiener Philharmoniker tot Barbara Pravi. Tot en met juni staan er 300 concerten geprogrammeerd in de Grote en Kleine Zaal van Het Concertgebouw. In maart maakt Het Concertgebouw de programmering voor het seizoen '23-'24 bekend.
Bekijk de complete concertagenda tot en met voorjaar 2023 op de website van Het Concertgebouw.