AMSTERDAM - Inmiddels is het een zomerse traditie: een weekend waarin alle stoelen uit de Grote Zaal van Het Concertgebouw gaan. Dit jaar om de bezoekers van de concerten van Van Dik Hout, Lavinia Meijer en La Grande Fissa van dj St. Paul op vrijdag 19 en zaterdag 20 juli alle ruimte te geven om te dansen. Of te liggen. Het stoelenvrije weekend is onderdeel van de VriendenLoterij ZomerConcerten, de zomerprogrammering van Het Concertgebouw die nog tot en met 1 september duurt.

Voor alles is een eerste keer, zelfs als je al 30 jaar in het vak zit, zoals Van Dik Hout. De legendarische Nederlandse band maakt op vrijdag 19 juli, dertig jaar na de hitsingle ‘Stil in mij’, zijn debuut in Het Concertgebouw. Een lang gekoesterde wens die eindelijk uitkomt. ‘Mooier kun je het niet krijgen’, aldus de band in het Noordhollands Dagblad.

Harpiste Lavinia Meijer neemt haar publiek zaterdagochtend 20 juli mee op een ontspannende reis. Met de bezielende muziek van Ludovico Einaudi, Philip Glass en Meijer zelf. Zittend, of, voor wie wil, liggend op je eigen matje. De ligconcerten in Het Concertgebouw zijn een bijzondere ervaring, hoogstens één keer per jaar maakt de concertzaal dit mogelijk. Eerder traden pianisten Jeroen van Veen en Lars Vogt op tijdens een ligconcert bij de ZomerConcerten.

DJ St. Paul sluit het stoelenvrije weekend af met een even eclectisch als extatisch feest dat zaterdagavond start en tot diep in de nacht duurt. Samen met bijzondere gasten, zoals

Roxeanne Hazes, Chibi Ichigo en Joost van Bellen, zet gastheer dj St. Paul een minifestival neer. Eerdere dansfeesten in Het Concertgebouw tijdens onder andere het Amsterdam Dance Event kregen lovende reacties vanwege het unieke karakter van de zaal. Zo schreef 3voor12 in 2014: ‘If God was a DJ, he wants this to be his house.'.

Trailer van La Grande Fissa - dj St. Paul

Bekijk het complete programma van de VriendenLoterij ZomerConcerten op zomerconcerten.nl