AMSTERDAM - De wedstrijdzwemmers van Zwemveereniging Het Y uit Amsterdam hebben voor spanning en sensatie gezorgd bij de vierde en afsluitende wedstrijd van de KNZB Nationale Zwemcompetitie. Bij de laatste competitiewedstrijd, op zondag 23 april 2023, werden door de 40 zwemmers in de leeftijd tussen 10 en 46 jaar uitstekende tijden gezwommen. Met als resultaat dat Het Y volgend seizoen uitkomt in de Eerste Divisie van de KNZB Nationale Zwemcompetitie.

De club, die momenteel uitkomt in de A-klasse, lag na de derde competitiewedstrijd in januari al op koers voor promotie naar een hogere klasse, maar het verschil met enkele andere zwemverenigingen was minimaal. Door de goede prestaties tijdens de laatste competitiewedstrijd, konden de wedstrijdzwemmers van Zwemvereeniging Het Y de vierde plaats in het A-klassement veilig stellen.

Ben Lap, hoofdtrainer bij Het Y: "Ik ben ontzettend trots op het resultaat wat onze wedstrijdzwemmers samen hebben neergezet. Op deze 4e en laatste wedstrijd van de zwemcompetitie 2022-2023 werden maar liefst 77 nieuwe persoonlijke records gezwommen. We kijken nu al met vertrouwen uit naar volgend seizoen!"

KNZB Zwemcompetitie
Het Y was dit seizoen ingedeeld in een poule met ZVL-1886 Center 1 uit Leiden, ZV Sassenheim en ZV Haerlem. Elk van deze verenigingen organiseerde dit seizoen een van de in totaal vier zwemwedstrijden. Voor de competitie standen worden punten verdiend per zwemnummer. Voor elke leeftijdsgroep is per ronde door de KNZB vastgesteld welke nummers die groep zwemt. De eerste twee (m/v) geëindigde senioren, junioren 4 en jonger, junioren 2 en jonger, de als eerste geëindigde jeugd 2 en jonger, en het snelste estafetteteam tellen mee voor de punten. De punten zijn het aantal gezwommen seconden: het is dus de bedoeling zo min mogelijk punten te behalen. Het Y is met 17435,20 punten op de vierde plaats geëindigd.

Zwemmen bij Het Y
De afdeling Wedstrijdzwemmen van Het Y bestaat momenteel uit ongeveer 70 zwemmers. Je kunt beginnen met wedstrijdzwemmen vanaf ongeveer 6 jaar (met A- en B-diploma). Beginnende zwemmers starten in de Swimkick. Daar zwemmen ze nog geen echte wedstrijden, maar krijgen ze alle zwemslagen (borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en vlinderslag) maar ook keerpunten, starten, ademhaling aangeleerd. Als ze alles beheersen, kunnen ze vanaf ongeveer 9 jaar naar de Minioren en worden er al echte wedstrijden gezwommen. Vanaf 12 jaar vallen ze onder Junioren en vanaf 20 jaar behoort men tot de Masters.

Over Zwemvereeniging Het Y
Zwemvereeniging Het Y is een Amsterdamse vereniging voor jong en oud en telt ruim 500 leden. Naast wedstrijdzwemmen bieden we ook zwemlessen, waterpolo, open water zwemmen, G-zwemmen, trimzwemmen, masterzwemmen en borstcrawlcursussen voor volwassenen. En dat doen we al sinds 1892. Onze lessen en trainingen worden gegeven in het Sportfondsenbad Oost, het wedstrijdzwemmen voornamelijk in het Noorderparkbad in Amsterdam-Noord.