ASSEN - Jason Lieveld stond zondag met een grote smile op het podium van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Het 9-jarige karttalent uit Amsterdam reed in de Parolin Rocky F1 klasse naar een knappe derde plaats. Eerder dit jaar presteerde hij al hetzelfde bij het NK op de kartbaan van Spa-Francorchamps.

Jason is pas 9 jaar oud, maar kart al het grootste gedeelte van zijn leven. Op zijn vierde verjaardag reed hij voor het eerst in een Dolphin-kart. "Bij een pompstation had ik een kart zien staan en ik vroeg aan mijn vader wat dat was. Een dag later, op mijn vierde verjaardag, gingen we naar Lelystad. Mijn vader had niet verteld wat we zouden gaan doen, dat was een verrassing. Even later kwamen we op de kartbaan van Lelystad en mocht ik in een kart rijden. De eerste keer was best wel grappig, het ging nog best wel sloom en er reden kinderen langs me heen die een stuk sneller waren. Daarna zijn we doorgegaan met karten en toen ik 5 jaar was reed ik mijn eerste wedstrijd. Dit is nu mijn derde seizoen in het Nederlands kampioenschap."

Het was eigenlijk niet de bedoeling om de race in Assen te rijden. Jason staat voor de overstap naar de Mini-klasse, maar wilde graag nog een keer in de Parolin Rocky rijden. En dat met een derde plaats en een grote beker als resultaat. "Op zaterdag kwamen we in Assen aan en ik zag meteen die grote bekers staan. 'Daar wil ik er eentje van winnen', zei ik meteen tegen mijn vader. Na drie trainingen op zaterdag heb ik op de racedag op zondag in de kwalificatie de tweede tijd gereden. Daarna ben ik in de races tweede, derde en vijfde geworden en dat betekende de derde plaats in het dagklassement. Het is mijn tweede beker in het NK van dit seizoen, in Spa-Francorchamps was ik ook derde. Heel leuk natuurlijk om op het podium te staan. Dit weekend regende het veel en daar ben ik wel goed in. Ik vind het eigenlijk leuker. In droge omstandigheden ging het niet zo goed, maar in de regen was ik wel sneller dan de rest."

Jason gaat nu de overstap maken naar de Mini-klasse, maar vader Dennis Lieveld twijfelt nog tussen de IAME of de Mini Junior TM. "We hebben een kart overgenomen van Eva Dorrestijn, dat zijn kartmaatjes van ons. Jason heeft veel van Eva geleerd en ik veel van haar vader Wijnand. Ik ben een oude turner en schoonspringer. Ik kan een koprol en een handstand doen, maar het sleutelen aan een kart is toch wat anders. Zij als familie hebben ons super veel geholpen. Het geeft me echt kippenvel als hij op het podium staat. Als sleutelpapa heb ik toch een beetje zijn seizoen verknald. In Eindhoven had hij een kromme stuurstang. Na de training had ik die vervangen, maar ik had de moeren niet goed vastgedraaid. Tijdens de kwalificatie knalden de bouten eruit op het rechte stuk. Jason lag op de derde of vierde tijd. Dat was echt balen. Hij heeft zich goed terug geknokt en de juiste mentaliteit heeft hij zeker. In Strijen ging het ook goed met de vierde plaats. Hij zit er goed bij en dat voor een jongen van 9 jaar. De anderen zijn toch wel wat ouder. In Venray heb ik de transponder in mijn broekzak laten zitten. Toen reed hij in de kwalificatie ook een toptijd. In de eerste race is hij vervolgens van de laatste plaats naar P7 gereden."

Via de familie Dorrestijn zijn Jason en Dennis in contact gekomen met Nick de Bruijn van het PDB Racing Team. Jason reed al tests in Eindhoven en Genk. "In Eindhoven was Nick zijn tijden aan het klokken en zei 'schrijf Jason maar in voor de wedstrijd van zondag'. Ik was verbaasd, omdat Jason pas voor de eerste keer in die kart reed. Maar hij reed tijden die goed waren voor P4 en P7 en dat in een veld van 30 rijders. Jason durft echt te rijden. Daarna zijn we uitgenodigd om in Genk te komen rijden. Op vrijdag gebeurde exact hetzelfde. We hadden de baan van Genk nog nooit gezien en Jason deed het gewoon echt goed. In de tweede training reed hij al de tweede tijd. Nick zei weer dat hij zondag mee moest rijden. Toen is hij even in de berm beland, maar toch nog als zevende gefinisht in een veld van 36 rijders."

De keuze tussen de IAME-klasse of de Mini Junior TM heeft ook de maken met het beschikbare budget. "We kunnen zeker nog ondersteuning van sponsoren gebruiken. Jason is nog jong, maar presteert heel goed. Die snellere kart vindt hij zelfs nog veel leuker."

Jason gaat met rasse schreden vooruit en droomt al van de autosport. "Ik zou heel graag in de Porsche Supercup willen rijden. Dat vind ik hele gave auto's. Daarna zou ik in de Formule 3 willen rijden en dan doorstoten naar de Formule 1."

Om een betere coureur te worden, zit Jason bijna iedere dag in de simulator. Vader Dennis: "Daar is hij echt een beest in. Onze overbuurman is een oude karter, Marco Kroes. Zijn broer Dennis Kroes is wereldkampioen karten geweest. We hebben een groepje rijders waarmee we in de simulator tegen elkaar racen. Jason is een keer voor mij ingestapt en is toen meteen derde geworden. Hij rijdt als een kanon in de simulator. We proberen ook daarin verder te komen. Hij zet soms tijden neer waarvan ik geen idee heb hoe hij dat voor elkaar krijgt. We gaan nu aan de slag met de afstelling, ook dat moet hij leren." Jason: "Rijden in de simulator is echt heel leuk. Je leert er veel van. Als je gaat trainen in de simulator, word je ook sneller in het echt. Meestal rij ik in de simulator in een Formule 1-auto, maar soms ook in een kart."

Jason Lieveld wil graag zijn vader bedanken, maar ook alle kartvrienden die hem de afgelopen jaren hebben geholpen. Zo heeft hij van Nico Houben en Sophie Lansink een Falcon-chassis cadeau gekregen, is er een toffe vriendschap ontstaan met de familie Giovine en heeft hij goede instructies en lessen gekregen van Eva Dorrestijn. Daarnaast bedankt Jason ook Altios Racing.