AMSTERDAM - De vrouwen van Ajax prolongeren het landskampioenschap. De ploeg van coach Benno Nihom deed dat door de voorlaatste wedstrijd van de competitie met 1-2 te winnen van FC Twente. Ajax begon aan die wedstrijd met twee punten voorsprong op Twente en is nu dus niet meer in te halen.

Ajax was in de eerste helft de sterkere ploeg, maar Twente was gevaarlijk met counters. Ajax had na ruim een kwartier spelen al op 0-2 kunnen staan, maar Lois Oudemast kreeg de bal vrij voor keepster Nicky Evrard er niet in en een minuut later kopte Desiree van Lunteren vrij voor de keepster op het dak van het doel. Het leek een kwestie van tijd voor Ajax de score zou openen, maar in de tegenaanval na de kopbal van Van Lunteren schoof Ellen Jansen de bal pardoes in de korte hoek achter keepster Lize Kop.

1-1 Van den Bighelaar
Beide ploegen kregen nog wat kansjes en vier minuten voor rust benutte Marjolijn van de Bighelaar zo'n kans en verschalkte de keeper met een diagonaal schot in de verre hoek.

Tweede helft
Meteen na de rust kreeg Desiree van Lunteren een grote kans om Ajax op voorsprong te zetten, maar haar inzet werd gekeerd. In de 52e minuut vond ze dan wel het net en kwam Ajax op 1-2 voorsprong.

Na dat doelpunt moest Twente wel komen anders was Ajax sowieso kampioen. Daardoor kreeg Ajax steeds meer ruimte en onstonden nieuwe kansen voor Van Lunteren en Van den Bighelaar, die verzuimden de wedstrijd in het slot te gooien. Naarmate de tweede helft vorderde werden de Twente-supporters steeds stiller en na vijf minuten extra speeltijd konden de Ajax-supporters juichen voor het tweede landskampioenschap op rij en kon het feest losbarsten.

Trotse coach Benno Nihom
"We begonnen met twee punten achterstand aan de play-offs en wisten dat we het tegen FC Twente moesten doen", zei Nihom, dit jaar voor het eerst de hoofdtrainer van Ajax. "We hebben ze twee keer verslagen, dan ben je de terechte kampioen. Ook wij hebben onze dalen gehad tijdens dit seizoen. Heel veel mensen zeiden: ze hebben de beste selectie, maar ze kunnen het niet. Nu hebben we zeven wedstrijden achter elkaar niet verloren en zijn we weer kampioen. Ik ben zo trots op ze."

Ajax kan ook de dubbel nog pakken want de ploeg speelt op zaterdag 2 juni ook nog de bekerfinale tegen PSV. Tegen die ploeg spelen ze volgende week eerst nog thuis de laatste competitiewedstrijd.

Opstelling FC Twente: Evrard; Moorrees, Tomter, v.Es, v.d Goorbergh (Darnoud/65), Weerden, Smits (Borgman/87), Blom, R. Jansen, E. Jansen, B. Jansen (Ellouzi/76)

Opstelling Ajax: Kop; Van Der Most, Van Dongen, Van Der Gragt, Philtjens (v.d. Linden/74), Oudemast (Reichardt/62), Van Lunteren, Zeeman, Kaagman, Van Den Bighelaar, Bakker (Verhoeve/79).