KROMMENIE - Afgelopen weekend is voormalig profvoetballer Dick Helling op 68-jarige leeftijd overleden. De Zaankanter was al enige tijd ziek en overleed in de hospice in Krommenie. Helling kwam gedurende zijn profcarriére uit voor Telstar, Ajax en FC Volendam.

De in Zaandam geboren Helling begon zijn profloopbaan bij Telstar dat hem overnam van het toenmalige ZFC. Door zijn goede spel verdiende hij een transfer naar Ajax waar hij regelmatig speelde. Helling werd bij de Amsterdammers echter vooral bekend om een gemiste strafschop in de wedstrijd tegen Levski Spartak Sofia waardoor Ajax werd uitgeschakeld in de Europa-Cup. Nadat trainer Tomislav Ivic het niet zag zitten in Helling keerde deze in eerste instantie terug naar Telstar om vervolgens acht jaar lang voor FC Volendam uit te komen.

Hier kende de Zaankanter zijn grootste successen met onder meer de promotie naar de Eredivisie in 1983. Helling scoorde 48 keer voor de Volendammers waarbij de volley/halve omhaal zijn handelsmerk was. Na zijn profloopbaan kwam Helling nog enige tijd uit voor de amateurs van Always Forward in Hoorn.

Op de website van FC Volendam valt te lezen:
Op zondag 30 december 2018 is Dick Helling overleden. Hij was 68 jaar. FC Volendam heeft heel mooie herinneringen deze oud-speler. Tussen 1977 en 1985 stond hij acht seizoenen onder contract van FC Volendam. Hij speelde 218 beker- en competitiewedstrijden voor het Andere Oranje, waarin hij 48 doelpunten maakte. Zijn hoogtepunt was de promotie in mei 1983 in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. FC Volendam nam hem in 1977 over van Ajax. Hij was een zeer aanvallend ingestelde middenvelder met een bijzonder neusje voor de goal. Veel te jong wordt nu afscheid van hem genomen. FC Volendam wenst zijn naasten in deze moeilijke dagen veel sterkte.