AMSTERDAM - De geschiedenis van R.A.P. leest als een jongensboek. Eind negentiende eeuw wordt de eerste bal getrapt, en kort daarop wordt vereniging R.A.P. de eerste landskampioen van Nederland. In 1898 wint de club de eerste dubbel in Nederland: naast het kampioenschap pakken ze ook de voorloper van de KNVB-beker. Twee jaar later winnen ze het allereerste Europese kampioenschap.

In 1917 verandert de naam van de club in SV RAP, waarbij ‘rap’ nog steeds voor 'snel' staat. Dit jaar bestaat de club officieel 100 jaar. Een mooi moment voor een jubileumpenning.

Mart Smeets

Bij SV RAP hebben veel bekende en minder bekende Amsterdammers gevoetbald. Het was bijvoorbeeld de eerste club waar Mart Smeets aan het voetballen sloeg. Tegenwoordig trainen ook veel internationale landenteams, als ze in Nederland zijn, op de velden van SV RAP. Het Nederlands elftal komt er soms sparren met spelers van RAP. Tegenwoordig telt de club zo’n 550 leden.

De jubileumpenning

De gemeente Amsterdam kent de jubileumpenning voor stichtingen en verenigingen die sinds de oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en 50 jaar of langer bestaan of in een veelvoud van 25 jaar daarboven.