AMSTERDAM - Vandaag vond in de Johan Cruijff ArenA de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) plaats. Tijdens deze BAVA is de benoeming van Pier Eringa als commissaris geformaliseerd. De benoeming van Eringa geldt voor een periode van drie jaar en acht maanden, tot en met de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) in november 2026.

Eringa (19 juni 1961) is de opvolger van Leen Meijaard als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax NV, die vandaag formeel aftrad. Meijaard was lid van de RvC sinds 14 april 2016 en vanaf 16 november 2018 tevens voorzitter. Hij deelde bij de AVA van 11 november 2022 mee niet in aanmerking te willen komen voor een derde termijn.

Leen Meijaard: "Bij Ajax heb ik de afgelopen zeven jaar heel veel meegemaakt. Naast hoogtepunten waren er ook enkele dieptepunten. Maar het was een overwegend mooie tijd waarin Ajax sportief, financieel en commercieel erg succesvol is geweest. Het bereiken van de finale van de Europa League en de halve finale van de Champions League zijn herinneringen voor altijd. Ik wil mijn collega-commissarissen bedanken en zeker ook de directie en de medewerkers van Ajax. Ik ben daarnaast trots op het feit dat er inmiddels een vrouw in de directie en twee vrouwen in de RvC zijn benoemd. In al die jaren heb ik het als mijn opdracht gezien Ajax te helpen verder te professionaliseren. Dat werk is nog niet klaar. De RvC is na mijn vertrek nu vrijwel volledig vernieuwd. Ik ben ervan overtuigd dat mijn opvolgers dit werk zullen voortzetten."

Pier Eringa: 'Ik kijk er naar uit om de opgedane ervaring als bestuurder en als toezichthouder, waaronder acht jaar bij de KNVB, te gaan gebruiken in mijn nieuwe rol bij Ajax. Ik wil samen met de andere leden van de RvC een bijdrage leveren aan nieuwe sportieve successen, de verdere groei en verdere professionalisering van de organisatie en aan een gezonde werk- en sportcultuur. Wij zijn er als RvC om te helpen de randvoorwaarden te creëren en om de directie te steunen en uit te dagen, waarbij verbinding voor mij een belangrijke factor is. Met respect voor het verleden de blik gericht op de toekomst. Het is nu nog zaak om spoedig een geschikte voetbalcommissaris te vinden, dan is ons team compleet.'

Bij de BAVA werd ook PricewaterhouseCoopers Accountants NV (PwC) als externe accountant voor het boekjaar 2023/2024 benoemd. PwC volgt daarmee Deloitte Accountants op, die de afgelopen jaren zorg hebben gedragen voor de controle van de jaarcijfers.