AMSTERDAM - Ajax-scout en voormalig trainer Tonny Bruins Slot is afgelopen zondag op 73-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie bevestigd. De Amsterdammer was niet alleen een van de meest geronemmeerde scouts van Nederland, maar werkte jarenlang als assisitent-trainer nauw samen met o.a. de hoofdtrainers Johan Cruijff en Ronald Koeman.


Bruins Slot, van 1 apriil 1947, kwam zelf als speler uit voor DWS, FC Zaanstreek, AZ ;67 en Blauw Wit. Na zijn voetballoopbaan ging hij het trainersvak in. Na een periode bij FC Amsterdam werd hij vanaf 1982 assistent-trainer bij Ajax. In 1985 was hij vijf wedstrijden interim-trainer na het ontslag van hoofdtrainer Aad de Mos. Ajax werd dat jaar kampioen. Na dat seizoen werd Bruins Slot weer assistent, ditmaal van Ajax-trainer Johan Cruijff.

Tussen 1988 en 1996 werd Tonny Bruins Slot de vaste rechterhand van Cruijff bij Barcelona. In die jaren pakte de Catalaanse topclub vier keer de landstitel en won zowel de Europacup I (huidige Champions League) als Europa Cup II.

Vanaf 2001 werkte Bruins Slot ook nauw samen met Ronald Koeman bij zowel Ajax, Benfica, PSV als AZ. De laatste jaren werkte Bruins Slot voornamelijk als analist en scout voor Ajax.