AMSTERDAM - Vanity Lewerissa heeft besloten te stoppen als profvoetbalster. De 30-jarige aanvalster zet na dit seizoen een punt achter haar voetbalcarrière. Lewerissa startte haar loopbaan bij VVV-Venlo en speelde later bij Standard Luik, PSV en Ajax. Lewerissa kwam elf keer uit voor het Nederlands Elftal.


In de zomer van 2010 ruilde ze haar amateurvereniging WVV ’28 in voor VVV-Venlo om te gaan spelen in de Eredivisie. Na één jaar vertrok de aanvalster naar Standard Luik. Hier verbleef ze vier seizoenen en werd ze viermaal landskampioen. In de zomer van 2015 vertrok Lewerissa naar PSV en vanaf seizoen 2018/19 speelt ze voor AFC Ajax. In Amsterdam won Lewerissa eenmaal de KNVB Beker en werd onlangs de Eredivisie Cup binnen gesleept.

Op 6 maart 2015 debuteerde Lewerissa in het Nederlands elftal in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Finland (0–0). Ze behoorde tot de selectie van Nederland voor het WK Voetbal 2015 in Canada en ze werd Europees Kampioen in eigen land in 2017. In totaal kwam Lewerissa tot 11 interlands voor Oranje.

Vanity Lewerissa: “Je weet als profvoetbalster dat er een punt in je carrière komt waarop je deze keuze moet maken. En na elf jaar is dat moment er voor mij. Het was zeker geen makkelijke beslissing, maar ik kijk met trots terug op mijn carrière. Ik zal de mooie herinneringen die het voetbal mij heeft gegeven voor altijd koesteren.”

Leoni Blokhuis: “We hebben jarenlang met Vanity samengewerkt. Vanity kan trots zijn op haar carriere, waarin ze veel prijzen heeft gewonnen en veel doelpunten heeft gemaakt. En belangrijke doelpunten bovendien, waarbij die in de Champions League tegen Sparta Praag mij misschien wel het meest bij zijn gebleven. Vanity is van jongs af aan fan van Ajax, dus ik ben blij voor haar dat ze bij deze club heeft mogen spelen en haar carriere daar kan afsluiten.”

Vanity Lewerissa vervolgt: “Nu gaan we ons eerst nog focussen op de halve finale van de KNVB Beker en de play-offs. We zijn nog in de race voor twee prijzen. Het zou mooi zijn om deze prijzen te kunnen toevoegen voordat mijn carrière definitief eindigt.”