DEN BOSCH - De hockeysters van Den Bosch hebben zaterdag de twintigste landstitel in de historie van de club veroverd. De ploeg van de afscheid nemende coach Raoul Ehren won net als afgelopen donderdag met het kleinst mogelijke verschil van Amsterdam.


Frédérique Matla, dit seizoen topscorer van de hoofdklasse, zorgde toen al voor de enige goal en deed dat in de tweede finalewedstrijd opnieuw door in de laatste seconde raak te pushen uit een strafcorner. Het was het slotstuk van een duel vol spanning, die leek af te stevenen op shoot-outs, maar eindigde in een Bossche uitbarsting van vreugde.

Amsterdam moest lef tonen na de 0-1 nederlaag op eigen veld en deed dat ook. Toch kwam de hechte Bossche verdediging en keepster Josje Koning nooit echt in gevaar. Koning wist onder meer een sleeppush van Michelle Fillet te keren. Aan de andere kant kreeg Lidewij Welten de bal vanuit een moeilijke hoek niet langs Anne Veenendaal.

Ook na de rust was het net als donderdag geen hoogstaande wedstrijd, maar nam de spanning toe. Ook werd het steviger en al snel vielen er enkele groene kaarten. Freeke Moes kreeg ondertussen de beste kans om Amsterdam op voorsprong te zetten, maar een ingreep van Imme van der Hoek voorkwam dat. Terwijl het op 0-0 leek te eindigen en Den Bosch ook nog eens Welten kwijt raakte met een blessure na een stevige overtreding van Floor de Haan viel de beslissing alsnog. De eerste sleep van Matla leverde een nieuwe corner op die vervolgens door haar in de bovenhoek werd gepusht. Een enorme ontlading aan Bossche kant was het gevolg.