ALMERE - Dit weekend reisden zes judoka`s van TopJudo Amsterdam af naar Almere om daar deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap voor senioren. Het was een zwaar bezet toernooi waar de Amsterdammers hard hebben gevochten. Twee Amsterdamse judoka's gingen naar huis met eremetaal: Senne van Suilen stond als jongste judoka op het podium met een zilveren medaille en Justin van Heest haalde een bronzen plak op. Beiden afkomstig van Judoschool van Heest.


Zijn eerste wedstrijd won Senne met overmacht met een Uchi Mata. De tweede partij maakte hij het zijn tegenstander zo moeilijk dat die tegen drie shido's (straffen) opliep en de winst weer naar Senne ging. Met twee mooie O-Soto-Gari's besliste hij vervolgens de derde match. In de finale moest hij zijn meerdere erkennen, al legde hij zijn tegenstander maar liefst 7 minuten lang het vuur aan de schenen. Als jongste judoka, hij heeft nog een jaar te gaan in de -21-klasse, stond hij uiteindelijk op het podium met de zilveren medaille.

Justin van Heest won zijn eerste partij overtuigend met Ippon en stond daarmee in de halve finale tegen de uiteindelijke kampioen. Tot 15 seconden voor het eindsignaal stond Justin een wazari voor, maar de scheidsrechter besloot in de laatste tellen dat er nog een beslissende straf moest worden uitgedeeld waardoor de Amsterdammer verloor. Justin herpakte zichzelf goed in de strijd om het brons en maakte die pot af met twee wazari's. Dat maakte zijn jonge fans ook trots, want Justin coacht de -12 en -15 pupillen bij TopJudo Amsterdam.

Coach Ramadan Darwish: 'Ik ben trots op het hele team, allen hadden zicht op het podium. Een echte teameffort. En natuurlijk zeer trots op Senne. Maar nog belangrijker dan de medaille, vind ik het echte mooie judo dat hij heeft laten zien.'

Coach (en vader) Johan van Heest: 'De ontlading van Justin was groot maar dik verdiend. Echt loon na werken, of wel na investeren.'

Over TopJudo Amsterdam

TopJudo Amsterdam is opgericht in 2010. Vanuit meer dan 15 judoclubs uit de regio komen de meest ambitieuze judotalenten naar TopJudo Amsterdam om daar samen te trainen en beter te worden. Ze volgen daar een intensief programma, maar blijven daarnaast ook lid van hun eigen club. Sinds mei 2021 is TopJudo Amsterdam verkozen tot een van de zestien talentpartners van de Judo Bond Nederland. Daarnaast is TopJudo Amsterdam aangesloten bij het Amsterdams Talent programma van Topsport Amsterdam. Via dit programma kan TopJudo Amsterdam gebruikmaken van de begeleidingsfaciliteiten van Topsport Amsterdam.

Aangesloten verenigingen zijn: Judo Academie Amsterdam, Judoschool van Heest, Judoclub Landsmeer, Sportschool Toradoshi, Onaiji, Sportcentrum Pleizier, Hikari, Judo Club Amstelveen, Kenchutai‍ , Van de Kamp Sport, Dojo 't Loo, Judoschool Cees Veen, SV Kodokan, Judoschool Amstelveen, Judoschool van der Hoek en Budoschool Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op www.topjudoamsterdam.nl