BERLIJN - Op zondag 15 oktober 2023 pakten twee judoka's van TopJudo Amsterdam een zilveren plak op de European Cadet Cup in Berlijn. Zowel Kiki Jacobs (17) als Kaya Pannegieter (16) stonden beiden in de finale nadat ze vier partijen winnend afsloten.


Kaya Pannegieter stond na een jaar met veel blessureleed weer op de internationale judomat (-57 kg). Eerst trof ze een Duitse die ze de baas was met een mooie ko-uchi-maki-komi om het vervolgens te moeten opnemen tegen landgenoot Luna Tillema. In de wedstrijd om de poulewinst stond ze weer tegenover een Duitse die ze ver in de golden score met een armklem overmeesterde. In de halve finale vocht ze zich opnieuw langs een landgenoot, Yeal Schipper, met een Ippon. In de strijd om het goud stond ze tegenover de Italiaanse Giulia Sorelli ondanks dat Kaya sterk uit de startblokken kwam, beet ze zich uiteindelijk stuk op deze taaie tegenstandster en restte het zilver.

Kiki Jacobs trof tot aan de finale alleen maar Duitse tegenstandsters in de -70 kg, die ze met grote overmacht overmeesterde. Naast een sterke beenworp is ook de overgang van staand naar de grond een van haar krachten. In de finale trof ze de Française Lucie Rullier, die haar net twee seconden voor het eind op wazari zette waardoor ze de partij naar zich toe trok en Kiki met zilver naar huis ging.

Coach Pieter Roos: "Ondanks het niet winnen van de finales ben ik ongelofelijk trots op de prestatie van beide dames. Deze medailles komen op een mooi moment en zijn het resultaat van jarenlange trainingsarbeid en het overwinnen van tegenslagen. Ook vond ik het mooi om te zien dat er buiten de mat goed wordt samengewerkt door de verschillende trainers van TeamNL. Zo ben ik vandaag vanwege de drukte met judoka's op verschillende matten tegelijkertijd, enorm geholpen door collega Tijmen Brinkkemper."

Over TopJudo Amsterdam

TopJudo Amsterdam is opgericht in 2010. Vanuit meer dan 15 judoclubs uit de regio komen de meest ambitieuze judotalenten naar TopJudo Amsterdam om daar samen te trainen en beter te worden. Ze volgen daar een intensief programma, maar blijven daarnaast ook lid van hun eigen club. Sinds mei 2021 is TopJudo Amsterdam verkozen tot een van de zestien talentpartners van de Judo Bond Nederland. Daarnaast is TopJudo Amsterdam aangesloten bij het Amsterdams Talent programma van Topsport Amsterdam. Via dit programma kan TopJudo Amsterdam gebruikmaken van de begeleidingsfaciliteiten van Topsport Amsterdam.

Aangesloten verenigingen zijn: Judo Academie Amsterdam, Judoschool van Heest, Judoclub Landsmeer, Sportschool Toradoshi, Onaiji, Sportcentrum Pleizier, Hikari, Judo Club Amstelveen, Kenchutai‍ , Van de Kamp Sport, Dojo 't Loo, Judoschool Cees Veen, SV Kodokan, Judoschool Amstelveen en Budoschool Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op www.topjudoamsterdam.nl