AMSTERDAM - AFC Ajax levert niet alleen topvoetballers. Samen met de gemeente richtte de club de Ajax Challenge op. Het is een trainingsprogramma voor jongeren volgens de waarden van Ajax. Sinds 6 maart heeft de Ajax Challenge een nieuw onderkomen aan de noordkant van de Amsterdam ArenA.

Tijdens de Ajax Challenge doen jongeren van 16 t/m 27 jaar kennis, inzicht en vaardigheden op die hen helpen naar werk of opleiding. Het gaat om jongeren die het minder goed hebben getroffen. Ze kunnen niet meekomen op school, hebben geen stabiele thuissituatie en hangen rond op straat. Maar ook om statushouders, jongeren uit de Top600 of reclassering. Of jongeren die gewoon een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van werknemersvaardigheden.

Ajaxwaarden

In 8 tot 12 weken tijd leren ze denken en handelen vanuit de waarden van Ajax. Met voetballen maar ook met andersoortige trainingen leren ze winnen van zichzelf. Beter worden, elke dag weer. Zodat ze daarna een nieuwe start kunnen maken met een baan, opleiding of stage. Zo begeleidt de Ajax Challenge elk jaar 400 jongeren naar werk of school.

Scouting en selectie

Het gaat bij deze jongeren net zoals bij jong voetbaltalent. Eerst is de scouting. Door onderwijsinstellingen of instanties zoals UWV, DWI en ROC TOP. Zijn ze bereid het allerbeste uit zichzelf te halen? De volgende stap is de selectie bij de Ajax Challenge locatie. Als bij een eerste voetbaltraining, moeten zich daar al bewijzen. Op tijd komen, laten zien dat ze écht willen.

Opleiding

Daarna volgt de opleiding waar ze zichzelf tegenkomen en zichzelf verbeteren. Goed gedrag wordt beloond, ze krijgen een winnaarsmentaliteit. Vervolgens brengen ze in een stage of werkervaringsplaats in of rond de ArenA in praktijk wat ze hebben geleerd. Ze helpen mee Ajax te laten bloeien. Dat zorgt voor een gemeenschappelijk gevoel.

Transfer

En als ze er klaar voor zijn, is het tijd voor de transfer. De Ajax Challenge plaatst ze bij een bedrijf. Zo’n bedrijf krijgt niet zomaar iemand in huis, maar een echte Ajacied. Iemand die vanuit een achterstandspositie zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Iemand die een positieve bijdrage wil leveren aan z’n werk, z’n leven en z’n ambities.

Silvano deed mee

Silvano is een jongen die heeft meegedaan met de Ajax Challenge. Hij zat in de Top600. Van hem is een korte documentaire gemaakt. De première was tijdens de opening van de nieuwe locatie van de Ajax Challenge op dinsdag 6 maart. Hij is binnenkort op deze website te zien.