HOOFDDORP - Winnaar 2019: Amsterdam!

De gemeente Amsterdam is uitgeroepen tot winnaar van vijftiende editie van de Topsportgemeente-van-het-jaar verkiezing. De Noord-Hollandse gemeente kende vorig jaar de beste topsportprestaties, gemeten over 40 landelijke sportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. Ook de overige genomineerde gemeenten (Edam-Volendam, Leiden, Den Bosch en Eindhoven) mogen met hun top-5 klassering terugkijken op een zeer geslaagd sportjaar.

De gemeente Amsterdam was in 2019 met 28 teams actief in de onderzochte competities. Deze teams behaalden met hun eindklasseringen voldoende punten om alle andere gemeenten achter zich te laten en voor hun thuisgemeente de titel in de wacht te slepen. Doorslaggevend was daarbij dat zeven van de Amsterdamse topteams vorig jaar een kampioenschap konden vieren.

Twee titels werden veroverd in de top van de nationale voetbalpiramide. Ajax werd voor de 34e keer landskampioen en AFC was de beste in de Tweede Divisie. Daarnaast waren er landstitels voor de handbaldames van VOC, de hockeysters van Amsterdam en de honkballers van L&D Amsterdam. De Amsterdam Crusaders wonnen de Tulip Bowl en daarmee het landskampioenschap in het American Football. Tot slot werden ook de rolstoelbasketballers van Only Friends werden opnieuw landskampioen.

Ook de voetbalvrouwen van Ajax (tweede in de Eredivisie) en Wartburgia (vierde in de Topklasse), de cricketers van ACC en Dosti (derde en vijfde) en de hockeyers van Amsterdam (vierde) leverden uitstekende prestaties en daarmee een stevige bijdrage aan het Amsterdamse puntentotaal. Het is voor de vierde keer dat Amsterdam tot topsportgemeente van het jaar wordt uitgeroepen. De hoofdstad pakte de titel ook in 2015, 2008 en 2005. Amsterdam neemt de titel over van de gemeente Katwijk die in 2018 met de eer ging strijken.

De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van het sporteconomisch adviesbureau Sport2B, in samenwerking met Arko Sports Media. De officiële prijsuitreiking zal binnenkort plaatsvinden.

Op www.topsportgemeente.nl vindt u de volledige ranglijst en meer informatie over de verkiezing. Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met Pieter Verhoogt (Sport2B) via 06 50 69 20 23 of verhoogt@sport2b.nl