AMSTERDAM - Rolstoeltennister Jiske Griffioen, roeisters Maaike Head en Ilse Paulis, en roeicoach Josy Verdonkschot hebben een gemeentelijke onderscheiding ontvangen voor hun sportprestaties. Zij kregen de penningen vanavond uit handen van wethouder Sport Eric van der Burg tijdens het Amsterdamse Topsportgala in het Olympisch Stadion. 

Rolstoeltennister Jiske Griffioen ontving de Andreaspenning. Ze won afgelopen zomer tijdens de Paralympische Spelen twee gouden medailles, één in het enkelspel en één in het dubbelspel met Aniek van Koot. Vorige maand werd zij nog eerste tijdens de Wheelchair Masters in Londen. Griffioen was overigens in 2000 lid van het Nederlandse basketbalteam dat vierde werd bij de Paralympische Spelen in Sydney.

Roeisters Maaike Head en Ilse Paulis wonnen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een gouden medaille in de categorie lichte dubbeltwee. In de aanloop naar het Olympisch goud braken ze in juni nog een wereldrecord bij de wedstrijden om de wereldbeker in Polen. Vanavond kregen zij beiden de Andreaspenning.

Hun coach, Josy Verdonkschot, ontving de Frans Banninck Cocqpenning. Hij begon in 1987 zijn loopbaan als coach bij vereniging A.S.R. Nereus. Later werd hij ook werkzaam voor de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. In totaal behaalden zijn roeiers vijf Olympische medailles, 11 medailles tijdens wereldkampioenschappen en 67 medailles bij Europese kampioenschappen en wereldbekerwedstrijden. Verdonkschot wordt geprezen om zijn analytisch vermogen. Daarnaast weet hij roeiers die hij terzijde staat goed te stimuleren, ook bij tegenslag.

Andreas- en Frans Banninck Cocqpenning De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. En voor personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.

De Frans Banninck Cocqpenning kent de gemeente toe aan personen die zich meer dan twaalf jaar zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Het betreft personen die uit hoofde van hun (betaalde) functie in allerlei comités, verenigingen of stichtingen zitting hebben gehad en op die wijze veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.