ZAANDAM - Na een ijzersterk seizoen op de baan gaat Susan Krumins (Kuijken) de uitdaging aan tijdens de 10 Engelse Mijl van de Dam tot Damloop. Zondag 17 september zullen de ogen in de Peperstraat in Zaandam gericht zijn op de sprankelende blonde atlete. Naast haar succes op het tartan, is ze ook op de weg vliegensvlug. Volgende week zondag kan ze tegenstand verwachten van Dibabe Kuma (Ethiopië), Mercyline Chelangat (Oeganda) en Ivy Kibet (Kenia), Elizeba Cherono, Jip Vastenburg en Ruth van der Meijden.

Susan Krumins heeft het afgelopen jaar flinke progressie gemaakt op de lange afstand. Bij het WK in Londen vorige maand verraste ze met een vijfde plaats op de 10.000 meter. Op de 5.000 meter eindigde ze ook nog eens knap als achtste. Na haar succes in London pakte de 31-jarige loopster door met persoonlijke records op de 1.500 en 3.000 meter. Dat ze op de weg snel is, heeft ze begin dit jaar al bewezen door de Nederlandse titel op de 10 km te pakken. Wat kan Krumins tijdens de 16,1 km van Amsterdam naar Zaandam?

De afgelopen jaren werd de zegelijst van de Dam tot Damloop gedomineerd door Afrikaanse loopsters. Voor een Nederlandse zege dient Krumins af te rekenen met onder andere Dibabe Kuma. De 20-jarige Ethiopische werd dit jaar tweede tijdens de halve marathon van Barcelona en ze won vorig jaar deze afstand in Parijs. Twee jaar geleden stond ze al op het podium in Zaandam, toen werd ze derde in 52.50 minuten. Mercyline Chalangat heeft Krumins onlangs nog ontmoet tijdens de WK finale 10.000 meter, waarin Chalangat als dertiende eindigde.

Nederlandse vrouwen

Er staan nog een aantal veelbelovende Nederlandse vrouwen op de startlijst. Elizeba Cherono maakte onlangs een imponerend debuut op de marathon. Ze eindigde in Gold Coast als vierde in 2.29.07. In februari eindigde ze als tweede achter Krumins tijdens het NK 10 km, ze moest meer dan een minuut toegeven op haar concurrent. Ruth van der Meijden is de Nederlands kampioen op de halve marathon en eindigde vorig jaar als achtste tijdens de Dam tot Damloop. Jip Vastenburg heeft het baanseizoen overgeslagen en heeft haar vizier gericht op de marathon. Ze loopt volgende maand een halve marathon en de Dam tot Damloop is een goed moment om haar duurvermogen te testen. Irene van Lieshout, Andrea Deelstra en Jill Holterman doen ook mee.

De grote Zaanse Prijs

De vrouwen prominenten starten zondag 17 september om 10.19 uur. Zij vertrekken 6.04 minuten eerder dan de mannen. Dit is het verschil tussen de parcoursrecords in de Dam tot Damloop van mannen en vrouwen. Wie als eerste over de streep komt wint De grote Zaanse Prijs en ontvangt uit handen van burgemeester Ruud Vreeman een keramisch kunstwerk van de Zaanse kunstenaar Barbara Guldenaar. Deze keramische sculptuur verwijst naar de Zaanse houtbouw met een speelse stapeling van elementen die, net zoals de stapeltaarten van Heel Holland Bakt, verwijst naar het fenomeen dat iedereen loopt. Naast deze prijs in keramiek, ontvangt de overall winnaar een cheque om de speciaal voor deze Dam tot Damloop vervaardigde Zaanse sneaker (limited edition) in ontvangst te nemen. Onder het motto: “Ontdek de Zaanstreek” vind en win één van de dertig paar Zaanse Sneakers, is een actie gestart waarbij deze speciale schoenen zijn verstopt op één van de tien Zaanse highlights.

Kijk voor meer info op www.damloop.nl.