AMSTERDAM - Abdi Nageeye is de torenhoge favoriet voor de Nederlandse marathontitel 2019 tijdens de TCS Amsterdam Marathon op zondag 20 oktober, zo maakte organisator Le Champion eerder al bekend. Op het snelle parcours van Amsterdam gaan Frank Frutselaar, Ronald Schröer en Mike Teekens strijden om de overige medailles. Voor het goud bij de vrouwen wordt een interessant duel verwacht tussen de ervaren loopster Miranda Boonstra en debutant Bo Ummels.

Abdi Nageeye staat voor de derde keer aan de start van de TCS Amsterdam Marathon. In 2015 liep hij een tijd van 2.10.24 en in 2017 pakte Nageeye de Nederlandse titel in een nationaal record van 2.08.16. In april van dit jaar liep hij naar een nieuw Nederlands record in een fenomenale tijd van 2.06.17. Met deze prestatie werd zijn nominatie voor de Olympische marathon in Tokio in 2020 ook direct ruimschoots veiliggesteld. Op zondag 20 oktober wil hij deze tijd verder aanscherpen.

Frank Frutselaar wil naast een medaille ook graag een ticket naar Tokio. Frutselaar maakte in het voorjaar in Düsseldorf een succesvol debuut op de marathon met 2.16.58. Voor de Olympische limiet van 2.11.30 zal hij een dik persoonlijk record moeten lopen. De 28-jarige atleet uit Arnhem maakte de afgelopen jaren veel progressie en behaalde al twee keer goud op een Nederlands kampioenschap: lange cross (2019) en 10.000 meter (2017).

Ronald Schröer heeft één zilveren NK medaille op de marathon in zijn prijzenkast liggen. Die veroverde hij in 2010. De 35-jarige Schröer viel vorig jaar met een vierde plaats net naast het podium in Amsterdam, maar Schröer verkeert nu misschien wel in de vorm van zijn leven. Zo verbrak hij dit voorjaar in Düsseldorf zijn persoonlijk record naar 2.16.00.

Mike Teekens heeft de afgelopen maanden zijn vizier op de klassieke afstand gericht en wil graag ook naar huis met eremetaal. De 30-jarige loper uit Rijswijk is een veelzijdig atleet die tot de subtop hoort op zowel de baan als de weg. Zijn PR van 2.18.55 liep hij in 2016 tijdens de marathon van Berlijn.

Miranda Boonstra verdedigt haar nationale titel in Amsterdam. Vorig jaar veroverde de 47-jarige Boonstra in Amsterdam haar derde gouden NK medaille op de klassieke afstand. Alleen Eefje van Wissen en Nadezhda Wijenberg wonnen meer nationale titels op de marathon (vijf keer). Haar beste tijd is 2.27.32 en stamt uit 2012. Voor een vierde titel moet ze wel afrekenen met aanstormend talent Bo Ummels.

Bo Ummels komt samen met haar tweelingzus Britt steeds een stapje dichter bij de absolute top. Alle persoonlijke records van Bo gingen onlangs aan diggelen. De 26-jarige atlete kwam in Tilburg op de 10 km tot 34.09. Tijdens de Dam tot Damloop 10 EM werd ze vijfde in een internationaal deelnemersveld in 56.29. Daarnaast liep ze op 7 oktober tijdens de Singelloop in Breda de halve marathon in 1.12.38. Veelbelovende tijden voor een goed debuut op de marathon. De Olympische limiet op de marathon voor vrouwen is vastgesteld op 2.28.30.

Het complete deelnemersveld voor het NK Marathon wordt binnenkort gepubliceerd op www.tcsamsterdammarathon.nl.

TCS Amsterdam Marathon
Het Nederlands Kampioenschap marathon is onderdeel van de TCS Amsterdam Marathon. Op zondag 20 oktober staan er 45.000 deelnemers uit binnen- en buitenland aan de start van de hele marathon, Mizuno Halve Marathon en TCS 8 km. De TCS Amsterdam Marathon neemt op de wereldranglijst snelste marathonsteden de zesde plaats in en mag zich sinds 2018 ook de snelste marathon van Nederland noemen. De Keniaan Lawrence Cherono liep vorig jaar ruim een minuut van het oude parcoursrecord af: 2.04.06. Hoogtepunten in het parcours van deze unieke stadsmarathon zijn de start en finish in het Olympisch Stadion, de passage onder het Rijksmuseum door en de kilometers langs de Amstel en door het Vondelpark