AMSTERDAM - In een uitzending van televisieprogramma Zembla is op woensdag 15 februari opnieuw aandacht besteed aan kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat. Eind 2016 deed het RIVM hier onderzoek naar en rapporteerde dat het veilig is om te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat.

De gemeente Amsterdam begrijpt de onrust die is ontstaan na de tweede uitzending van Zembla. Na deze uitzending heeft de gemeente Amsterdam opnieuw contact gezocht met het ministerie van VWS, het RIVM, de KNVB en de GGD. Deze partijen zijn van mening dat er geen aanleiding is om het eerder gegeven gezondheidsadvies bij te stellen. De gemeente Amsterdam volgt het advies van deze partijen die aangeven dat het sporten op kunstgras ingestrooid met rubbergranulaat veilig en verantwoord is.

Vervolgacties gemeente Amsterdam

De gemeente neemt de bezorgdheid over gezondheid bijzonder serieus. Daarom, maar ook vanwege de milieu-aspecten, blijft de gemeente Amsterdam in samenspraak met andere gemeenten en experts zoeken naar alternatieven. Het gaat dan om natuurlijke producten als kurk en producten die aan de consumentennorm voldoen (TPE en EPDM). Daarnaast worden de onderhoudsmaatregelen op de kunstgrasvelden aangepast om te voorkomen dat de infill materialen in het milieu terecht kunnen komen.

Vragen

  • Het RIVM heeft een uitgebreide vraag en antwoord op hun website staan waar de veel voorkomende vragen beantwoord worden: rivm.nl.
  • Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ook bellen met de publiekslijn van het RIVM: 0800-0480.
  • Heeft u vragen over welke stappen er in Amsterdam genomen worden? Dan kunt u bellen met 14020 of een mail sturen naar sportpunt@amsterdam.nl.
  • Voor aanvullende informatie over de gezondheidsrisico’s kunt u ook contact opnemen met de GGD/Milieu & Gezondheid: 020-555 5405.