LONDEN - Door met 0-1 te winnen op bezoek bij Tottenham Hotspur heeft Ajax een uitstekende basis gelegd voor het bereiken van de finale van de Champions League. In het Tottenham Hotspur Stadium zorgde Donny van de Beek na een kwartier spelen voor de enige goal van de wedstrijd.

Het doelpunt van de blonde middenvelder, na een uitstekende pass van Hakim Ziyech gebeurde in een fase dat Ajax oppermachtig was. De ploeg van trainer Erik ten Hag legde in het eerste half uur de wil op aan de Engelsen en verzuimden om de score te vergroten. Opnieuw Van de Beek was dichtbij maar keeper Lloris liet zich niet verrassen. Na een langdurige blessurebehandeling van voormalig Ajacied Jan Vertonghen, die uiteindelijk gewisseld moest worden, raakte Ajax uit het ritme en werd de druk van de thuisploeg iets groter. Invaller Sisokko mikte van afstand naast en Alderweireld kopte net over.

Ook na de pauze kwam Ajax niet meer aan het sprankelende spel toe van de eerste helft, al was er direct in de openingsfase een kans voor Tagliafico. Aan de andere kant stuitte Delle Alli op Onana. Tottenham zorgde voor steeds meer druk naar voren, maar kwam er in de zestien nauwelijks aan te pas waardoor de Ajax-goalie niet echt in de problemen kwam. De beste kans was nog voor Ajax toen Neres op de paal mikte na goed voorbereidend werk van invaller Mazraoui.

Volgende week woensdag 8 mei volgt de return in de Johan Cruijff Arena. De finale van de Champions League is op 1 juni in het stadion van Atletico Madrid.

Tottenham Hotspur - Ajax 0-1 (0-1)
15. Van de Beek 0-1

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (65. Mazraoui/65), van de Beek, De Jong; Ziyech (87. Huntelaar), Tadic, Neres

Opstelling Tottenham Hotspur: Lloris; Sánchez, Alderweireld (39. Sissoko), Vertonghen; Trippier (80. Foyth), Wanyama, Rose (80. Davies), Eriksen; Alli, Moura, Llorente