AMSTERDAM - Half juni werd op het Javaplantsoen de eerste Quest Memo in Oost in gebruik genomen. Met dit interactieve speeltoestel wil de gemeente kinderen stimuleren meer te sporten en bewegen in de openbare ruimte. De jeugd maakte er meteen enthousiast gebruik van. In september stond het in de top drie op de nationale ranglijst met een gemiddeld gebruik van 2,5 uur per dag. Op de internationale ranglijst staat het toestel in de top tien.

Het stadsdeel gaat nu samen met de Flevoparkschool, de Valentijnschool en andere scholen aan rondom het Javaplantsoen werken aan de koppeling van het speeltoestel met lesmateriaal, bijvoorbeeld met de vakken burgerschap (maatschappijleer) en geschiedenis.

De Memo Quest bestaat uit 7 spelpilaren met een touchscreen op een ronde speelvloer. Met één druk op de knop kunnen kinderen kiezen uit speelse en educatieve spellen. Rennend van de ene paal naar de andere moeten zij op zoek naar de juiste antwoorden. Spelenderwijs leren de kinderen hierbij ook taal en rekenen en vaardigheden zoals samenwerken.

Bewegend leren

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel bewegen beter leren. Ze kunnen zich beter concentreren en nemen de lesstof beter op. Ook op langere termijn heeft bewegen een gunstig effect op leerprestaties. Het is belangrijk dat kinderen uitgedaagd worden om samen met andere kinderen buiten te spelen en te bewegen. Dat is gezond en houdt kinderen fit. Eind 2015 zijn er daarom in overleg met de leerlingen van de Flevoparkschool en de Valentijnschool al een aantal grondspellen op het Javaplantsoen aangebracht. Daar komt nu de Memo Quest bij met een interactieve combinatie van bewegen en leren.

Lesstof in spelvorm

De vragen in het spel kunnen op afstand ingevoerd worden. Beide scholen op het Javaplantsoen krijgen hiervoor toegang tot het spel. Zo kunnen leraren de kinderen de lesstof ook nog eens als spel aanbieden. Het is ook leuk voor ouders om met hun kinderen te spelen. Het spel staat dagelijks van 09.00 - 21.00 uur aan.

Kijk hier voor meer informatie en een indruk van het spel: http://www.yalp.nl/quest-memo