AMSTERDAM/ZAANDAM - Tijdens de Dam tot Damloop aanstaande zondag 17 september zijn Geoffry Kipchumba, Peter Kipsirat, Mathew Kimeli en Moses Koech de snelste atleten op de startlijst. De 10 Engelse Mijl tussen Amsterdam en Zaandam gaat een spannende strijd worden tussen deze vier sterke Kenianen. Grote favoriet bij de vrouwen is de razendsnelle Ethiopische Almaz Ayana, die vorig jaar de TCS Amsterdam Marathon won én het parcoursrecord aanscherpte tot 2.17.20.

Nadat het startschot heeft geklonken op de Prins Hendrikkade in Amsterdam, zal het viertal Kenianen naar verwachting direct het tempo bepalen van de kopgroep. Zowel Geoffry Kipchumba als Peter Kipsirat zijn gebrand op een overwinning, nadat zij vorig jaar respectievelijk als tweede en derde op het podium van de Dam tot Damloop eindigden. Met een klein verschil achter de winnaar Charles Langat (45.14) noteerde Kipchumba toen een tijd van 45.17 en volbracht Kipsirat de 10 Engelse Mijl in 45.58. Mathew Kimeli en Moses Koech maken volgende week zondag hun debuut bij het grootste hardloopevenement van Nederland. Kimeli heeft met 58.43 (Valencia, 2021) een snelle halve marathon in de benen. Koech eindigde eerder dit jaar nog als tweede op de CPC halve marathon in Den Haag in een tijd van 1.00.55.

Deelname Olympisch kampioene Ayana

Bij de vrouwen springen de prestaties van Almaz Ayana het meest in het oog. Ayana won vorig jaar de TCS Amsterdam Marathon in een parcoursrecord van 2.17.20. Goed voor de zevende tijd ooit gelopen bij de vrouwen én tevens de snelste debuuttijd ooit. Ayana is één van de grootste talenten aller tijden op de lange afstanden. 2016 was het jaar waarin ze fenomenaal was: ze won in Rio de Janeiro Olympisch goud in destijds een nieuw wereldrecord op de 10.000 meter (29.17,45) en brons op de 5.000 meter. Alle ogen zullen zondag 17 september gericht zijn op Ayana. Daarnaast komen de twee Keniaanse loopsters Cynthia Chemweno (PR halve marathon 1.08.41) en Ludwina Chepnetich (PR halve marathon 1.07 .30) een gooi doen naar een plek op het podium.

Nederlandse atleten

Ook het Nederlandse startveld is dit jaar van hoog niveau. Zo maakte organisator Le Champion eerder al bekend dat Richard Douma, Khalid Choukoud, Diane van Es en Jill Holterman op jacht gaan naar een hoge klassering. Voor Douma, Choukoud en Holterman is de Dam tot Damloop een belangrijk meetmoment op weg naar een kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs.

Live te volgen

De start van de Dam tot Damloop is zondag 17 september om 10.19 uur op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. De vrouwen starten 6.04 minuten eerder dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords bij de Dam tot Damloop. De wedstrijd is live te volgen op NH en AT5. Kijk voor meer informatie op www.damloop.nl