AMSTERDAM - Op zondag 21 augustus 2022 staat de 2e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam op de fietskalender. Vanaf een van de twee startlocaties, in Uitgeest of Uithoorn, rijd je samen met andere fietsliefhebbers een zomerse tocht van 65, 120 of 170 km langs een ring van forten.

De routes nemen je mee door het weidse en groene waterlandschap rondom Amsterdam. Over de liniedijken en langs forten, sluizen en vestingsteden. De langste afstand, 170 km, gaat over de volledige linie en passeert alle 46 forten die de Stelling van Amsterdam rijk is. Maar ook moderne waterwerken zoals de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal zijn opgenomen in de route. Onderweg worden bij een aantal forten uitgebreide verzorgingsposten ingericht.

Over de Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd en bestaat uit 46 forten en een groot aantal batterijen, dijken en sluizen. Het leger en hoogwaardigheidsbekleders zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland.

Het idee achter de Stelling van Amsterdam is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas kon ontstaan, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Dit zou een vijandelijke invasie van de hoofdstad onmogelijk maken. Maar nog voordat de Stelling was voltooid, was hij al achterhaald. De opkomst van het vliegtuig ontnam de linie zijn betekenis. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen.

Fiets mee voor het goede doel

Natuurorganisatie Landschap Noord-Holland is in 2022 het goede doel van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. In Noord-Holland is de natuur altijd dichtbij. Je vindt de 98 natuurgebieden van Landschap Noord-Holland in alle uithoeken van de provincie. De organisatie is ook eigenaar van vijf forten van de Stelling van Amsterdam.

Fiets je mee met de Ronde van de Stelling van Amsterdam en wil je iets terug doen voor de prachtige natuur waar je doorheen fietst? Draag dan met een vrijwillige bijdrage aan het goede doel een steentje bij om de natuur in Noord-Holland nóg mooier te maken. We halen geld op voor een broedwand voor de ijsvogels die in het gebied tussen Beverwijk en Heemskerk leven. In het gebied is namelijk wel genoeg voedsel, maar zijn geen natuurlijke broedgelegenheden voor de ijsvogel. Zo'n speciale wand zorgt ervoor dat ijsvogels hun jongen sneller en veiliger voeden.

Inschrijven


Verzamel je fietsvrienden en -vriendinnen en schrijf jullie in voor een zomerse rit van 65, 120 of 170 km door een mooie én interessante omgeving via www.rondevandestellingvanamsterdam.nl. Je kunt zelf kiezen of je in Uitgeest of Uithoorn wilt starten en daarmee ook finishen. De reguliere inschrijving sluit op maandag 8 augustus. Een dag later opent de late bird inschrijving die tot vrijdag 19 augustus geopend is.