NOORD-HOLLAND - Op 17 december vindt op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam een bijzondere marathon plaats voor schaatsers van de lange adem: de Staatsloterij Schaatsmarathon. Dit unieke evenement biedt de schaatsers een extra uitdaging naast de reguliere Marathoncup. De provincie Noord-Holland is trotse sponsor geworden van deze marathon op een unieke buitenbaan.


Naast de schaatsmarathon op de Jaap Eden IJsbaan is de provincie ook sponsor geworden van het NK Jeugdmarathon en het NK voor G-schaatsers op 10 februari op IJsbaan de Meent in Alkmaar.

Jeroen Olthof (gedeputeerde Sport): “Noord-Holland is een echte schaatsprovincie. We hopen natuurlijk met z'n allen dat we deze winter weer op meren, kanalen en sloten kunnen schaatsen, maar hebben we met 4 kunstijsbanen in Haarlem, Hoorn, Alkmaar en Amsterdam natuurlijk een prachtig alternatief. Als provincie dragen wij graag een steentje bij deze bijzondere marathon op de Jaap Eden IJsbaan en de wedstrijden in Alkmaar om zo de rijke schaatscultuur in ere te houden."

Geert-Jan Muskens, competitieleider marathon van de KNSB: “Vrijwel alle bekende marathontoppers zullen van de partij zijn in Amsterdam, dus het belooft een mooie wedstrijd te worden en voor de bezoekers en tv-kijkers een prachtige beleving. Er is ook een ‘Leidersprijs’ waarbij rijders punten kunnen verdienen voor elke ronde dat ze als eerste over de streep komen. Daarnaast zijn er nog verschillende premiesprints tussendoor en tevens is er sprake van een 3 rondenklassement, waar rijders bij 3 opeenvolgende ronden per sprint punten kunnen krijgen. Tot slot is er ook een ‘Uitloopprijs’ voor de eerste deelnemer die een ronde voorsprong pakt op het peloton. Met deze extra elementen kunnen we hopelijk een spectaculair raceverloop met veel spannende momenten verwachten.”

Programma zondag 17 december

  • 15.00 uur Topdivisie Vrouwen aangevuld met aantal beloften - 80 ronden
  • 16.15 uur Topdivisie Mannen aangevuld met aantal beloften - 125 ronden

De provincie Noord-Holland verloot als sponsor 30 toegangskaarten. Houd hiervoor Facebook en Instagram in de gaten. Of bestel zelf kaarten via schaatsen.nl/tickets. De marathon wordt ook live uitgezonden op NPO1 en schaatsen.nl/live.