AMSTERDAM - De Dam in Amsterdam was zondag het decor van de 14e editie van de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic, het fietsonderdeel van het sportieve Dam tot Dam Weekend. Het weer mocht de pret niet drukken: ruim 4.000 fietsers trotseerden de regen over afstanden van 40, 60, 85, 105 en 150 kilometer. Sportorganisatie Le Champion liet deelnemers genieten van afwisselende routes door het historische centrum van Amsterdam, pittoreske dorpjes en de Dammen van Noord-Holland.

Om 08.15 uur klonk de startgong van de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic in de Damstraat. Vanuit hier begonnen de deelnemers aan hun tocht richting de IJtunnel: iets wat maar één keer per jaar mogelijk is. Met deze unieke passage kwamen de fietsers droog over ten Noorden van de hoofdstad. Daarna werden routes vervolgt van Zaandam naar Edam en van Monnickendam naar Durgerdam.

Na de fietskilometers te hebben volbracht, kwam iedereen weer bij elkaar op de - tot fietswalhalla omgetoverde - Dam. Hier werden zij in de watten gelegd met warme koffie, livemuziek en een welverdiende medaille. Het wisselvallige weer zorgden voor de nodige uitdaging, maar voor een nog groter voldaan gevoel.

€ 5.200,00 opgehaald voor Longfonds
Bij de inschrijving konden deelnemers een vrijwillige bijdrage leveren aan het officiële goede doel: Longfonds. Daarnaast konden de fietsers ook een eigen actiepagina aanmaken om geld op te halen. Voor de start van de 40 kilometer - Longfondsroute - werd een cheque van maar liefst €5.200 euro uitgereikt aan Michael Rutgers, algemeen directeur van Longfonds: "We zijn al jaren verbonden aan dit fietsevenement en het is fantastisch dat we dit bedrag met elkaar hebben kunnen ophalen voor Longfonds. Met het mooie bedrag kunnen wij meer onderzoek doen, zodat mensen met longziekte minder last hebben van de ziekte en om ervoor te zorgen dat mensen overal gezonde lucht kunnen inademen."

Editie 2023
Volgend jaar zal de 15e editie van de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic op zondag 17 september plaatsvinden. De inschrijving opent medio april. Kijk voor meer informatie op www.saxobankdamtotdamfietsclassic.nl.