AMSTERDAM/AMSTELVEEN - Robert Tigges zal aan het eind van dit seizoen stoppen als coach van Amsterdam Dames 1. Na 6 succesvolle seizoenen, 2 als assistent en vervolgens 4 seizoenen als hoofdcoach, zal hij op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.

Zelf laat Tigges weten: “De afgelopen 6 jaar heb ik met veel plezier en toewijding met Amsterdam dames 1 gewerkt. Een waanzinnig talentvolle en ambitieuze groep speelsters en inspirerende en waardevolle samenwerkingen met verschillende begeleidingsteams. Een bijzondere en leerzame periode!”

In 2009 verhuisde Tigges na negen jaar Rotterdam Heren 1 naar de hoofdstad. Maar liefst tien jaar kwam hij uit voor Amsterdam Heren 1 waarin hij tweemaal (2011 en 2012) Landskampioen werd.

Na twee interlands op het veld verlegde Tigges zijn focus op, wat later zijn grootste passie bleek, het zaalhockey. De zaallegende heeft een palmares, waar menig speler jaloers op zal zijn: vijf Landstitels met AH&BC, twee Europese titels voor B-landen én een Wereldtitel. Met de titel Beste Zaalhockeyer van de Hoofdklasse seizoen 2018-2019 op zak speelde Tigges zijn laatste zaaltoernooi. Na de Europa Cup Zaal in 2019 hing hij zijn stick aan de wilgen.

Tigges is in seizoen 2017-2018 aangesloten bij Dames 1 als assistent-coach naast Rick Mathijssen, toentertijd hoofdcoach. Het daaropvolgende seizoen kon niet beter eindigen voor team en staf met de dubbele titel: Europees- en Landskampioen. Als assistent liet Tigges al zien zeer gedreven te zijn en over de juiste kwaliteiten te beschikken om de sportieve ambities van AH&BC te kunnen realiseren.

Na het vertrek van Mathijssen werd Tigges in 2019 hoofdcoach. Sindsdien heeft hij gewerkt aan een consistent team met harde kern en doorstroom vanuit eigen jeugd. Tigges bezit de kunst om zijn kennis en passie voor hockey feilloos over te brengen aan anderen met resultaat het absolute hoogtepunt het winnen van de EHL op eigen terrein in 2022.

Bestuurslid Tophockey Valerie Smit laat weten: “We zijn Tigges enorm dankbaar voor zijn tomeloze inzet in eerste instantie voor onze club als Heren 1 speler en vervolgens voor ons Dames 1 en hopen uiteraard dat hij zijn periode als hoofdcoach zal afsluiten met een mooie titel. We weten zeker dat hem nog mooie tijden als coach te wachten staan en wensen hem alle succes daarbij.”

Afgelopen december debuteerde Tigges als hoofdcoach bij de Oranje Heren Zaal. En met succes, op het EK in Hamburg pakte Oranje de bronzen medaille. In februari hoopt hij met het team de Wereldtitel te pakken in het Zuid-Afrikaanse Pretoria.

In maart volgt dan nog de 2e seizoenshelft in de landelijke hoofdklasse competitie. Dames 1 staat momenteel tweede achter SCHC, na een hele goede eerste seizoenshelft, en is goed op weg naar de play-offs. Het zou fantastisch zijn om het seizoen met Dames 1 dit jaar af te sluiten met de ultieme prijs, het Landskampioenschap.