AMSTERDAM - Dit weekend maakte Judobond Nederland de selectie bekend voor de Europese kampioenschappen onder de 18 jaar. Van de zestien judoka's die eind juni afreizen naar Sofia, Bulgarije, is maar liefst een kwart afkomstig van Topjudo Amsterdam. De judoka's uit Amsterdam doen individueel mee en maken daarnaast alle vier kans op selectie voor het teamtoernooi.


In het kwalificatietraject dat bestond uit een reeks Europese Cadet Cups zijn zestien Nederlandse judoka's door de Judobond Nederland geselecteerd om van 27 juni t/m 30 juni 2024 deel te nemen aan het EK-18, wat plaatsvindt in Sofia, Bulgarije. In totaal zes dames en tien heren. De geselecteerde judoka's van Topjudo Amsterdam zijn:

Dames

Indy Pannegieter -48 kg - Judo Academie Amsterdam

Kaya Pannegieter -63 kg - Judo Academie Amsterdam

Xanne van Lijf -70 kg - Judoclub Amstelveen

Heren

Midas van Huijstee -73 kg - Judoclub Landsmeer

Judoka's

Lichtgewicht en Nederlands kampioene Indy Pannegieter (15 jaar) is eerstejaars cadet maar liet in de Europese kwalificatiecylus meteen zien goed mee te kunnen. Ze haalde tijdens de kwalificatie-wedstrijden 1x zilver, 1x brons en een vijfde plek. Indy is afkomstig van Judo Academie Amsterdam.

Haar zus Kaya Pannegieter (16), ook Nederlands kampioen, liet ook in de kwalificatiecyclus van zich horen met een bronzen medaille en een vijfde plek. Na een lange periode van blessureleed in voorgaande jaren, een mooie beloning. Kaya is ook verbonden aan Judo Academie Amsterdam.

Voor Xanne van Lijf (16), is het de tweede keer dat zij afreist naar een EK. Xanne, tweevoudig Nederlands kampioen, nam vorig seizoen deel aan zowel EK, WK en het European Youth Olympic Festival. Zowel op het WK als op het EYOF sleepte Xanne een bronzen medaille in de wacht. Vanwege deze prestaties werd ze genomineerd als Talent van Amsterdam (Sportgala van Amsterdam). Xanne is afkomstig van Judoclub Amstelveen.

Midas van Huijstee (16), is twee keer vice-Nederlands kampioen en judoot in een van de zwaarst bezette gewichtscategorieën. Niet alleen qua kracht, maar ook qua aantallen: zijn poules zijn gemiddeld zo'n kleine honderd judoka's. Ondanks deze aantallen wist Midas in de kwalificatie-cyclus een knappe bronzen plak te halen. Daarnaast liet hij mooie dingen zien op de overige Europa Cups. Midas is afkomstig van Judoclub Landsmeer.

Teamtoernooi

De judoka's van Amsterdam zijn tevens alle vier opgenomen in de selectie voor het mixteamtoernooi, dat op de slotdag van het EK gehouden wordt. Hier nemen landenteams bestaande uit 3 dames en 3 heren het tegen elkaar op. De exacte teamopstelling wordt tijdens het EK per wedstrijd bepaald.

Hoofdcoach TopJudo Amsterdam Pieter Roos:'Het is geweldig dat we met zo'n grote groep afreizen naar Bulgarije. Echt een prestatie waar we met zijn allen heel trots op mogen zijn. In de sport gaat het echter om de klinkers en we gaan er dan ook de komende periode alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen optimaal voorbereid de mat op kan stappen, met als doel eremetaal mee terug te nemen naar onze hoofdstad.'

Over TopJudo Amsterdam

TopJudo Amsterdam is opgericht in 2010. Vanuit meer dan 15 judoclubs uit de regio komen de meest ambitieuze judotalenten naar TopJudo Amsterdam om daar samen te trainen en beter te worden. Ze volgen daar een intensief programma, maar blijven daarnaast ook lid van hun eigen club. Sinds mei 2021 is TopJudo Amsterdam verkozen tot een van de veertien talentpartners van de Judo Bond Nederland. Daarnaast is TopJudo Amsterdam aangesloten bij het Amsterdams Talentprogramma van Topsport Amsterdam. Via dit programma kan TopJudo Amsterdam gebruikmaken van de begeleidingsfaciliteiten van Topsport Amsterdam.

Aangesloten verenigingen zijn: Judo Academie Amsterdam, Judoschool van Heest, Judoclub Landsmeer, Sportschool Toradoshi, Onaiji, Sportcentrum Pleizier, Hikari, Judo Club Amstelveen, Kenchutai‍ , Van de Kamp Sport, Dojo 't Loo, Judoschool Cees Veen, SV Kodokan, Judoschool Amstelveen, Budoschool Amsterdam, Judoschool van der Hoek en Bakker Sport.

Kijk voor meer informatie op www.topjudoamsterdam.nl